Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Satková skončila v Seu d'Urgell na kanoi druhá, Prskavec pátý

Druhá skončila Gabriela Satková ve finále Světového poháru ve vodním slalomu v Seu d'Urgell. Ztratila 11 setin sekundy na australskou hvězdu Jessicu Foxovou. Olympijská vítězka Foxová ovládla celkové hodnocení Světového poháru, v němž se za ní seřadily Martina a Gabriela Satkovy. Z českých kanoistů byl ve finále jen Jiří Prskavec, který po pátečním triumfu na kajaku tentokrát skončil pátý.

Gabriela Satková
zdroj: Reuters autor: Molly Darlington

Olympionička Gabriela Satková kvůli účasti na Hrách v Paříži startovala jen ve třech z pěti závodů SP a ke dvěma výhrám v Praze a Ivree dnes přidala druhou příčku.

Vicemistryně Evropy Satková na australskou favoritku, která minulý týden v Ivree nestartovala, ztratila ve střední pasáži, kde její manko narostlo na bezmála tři sekundy. Závěrečnou pasáž ale projela skvěle a nakonec se Foxové přiblížila na zlomek sekundy.

"Finále se mi jelo parádně. Ze začátku jsem byla trošku nervózní, ale myslím, že postupně jsem se do toho dostala a ta jízda byla v podstatě bez chyby. Sice je to druhé místo, ale pro mě je to velká výhra. Jsem kousíček za Jessicou, což znamená, že se jí postupně trošku přibližuji. Takže pro mě jedině dobrá zpráva," radovala se Satková v nahrávce pro média.

Posunula se na třetí místo v pořadí seriálu o bod za sestru Martinu, která dojela ve finále osmá a v celkové klasifikaci těžila z vyrovnaných výkonů. "To (třetí místo) je pro mě příjemné překvapení a taková třešnička na dortu. Mám z toho hroznou radost. Pomohlo mi, že za poslední závod se berou dvojnásobné body. Druhá je moje sestra, takže lepší už to být nemůže," pochvalovala si mladší ze sesterského dua.

Na dělené páté pozici v SP se umístila třetí česká reprezentantka Tereza Kneblová, které se podobně jako Martině Satkové dnešní finálová jízda nepovedla. Musela se vracet do patnácté branky a nabrala velkou ztrátu.

Prskavec se i na kanoi dostal do finále a jen dodatečně připsaná dvousekundová penalizace na třiadvacáté brance ho připravila o medaili. Na bronzového slovenského veterána Michala Martikána, jenž se v 45 letech vrátil po pěti letech do finále závodu SP, ztratil sekundu a půl. "Když jsem vstupoval do toho závodu, tak bych neřekl, že tady na stupně vítězů mám. Je to vzpruha do zimní přípravy. Páté místo z finále svěťáku beru všema deseti," pochvaloval si Prskavec. Závod vyhrál Španěl Miquel Travé. Celkové pořadí SP ovládl dnes čtvrtý Slovák Matej Beňuš.

Prskavec sice startoval v SP jen třikrát, ale i tak byl na jedenácté příčce nejlepší z českých reprezentantů v této kategorii. Olympionik Lukáš Rohan, jenž měl rovněž jen tři starty, skončil sedmnáctý. Mistr světa z roku 2021 Václav Chaloupka, který odjel všechny závody, obsadil osmnáctou příčku.

Finále SP v Seu d'Urgell uzavřou v neděli závody v kayakcrossu.

Finále SP ve vodním slalomu v Seu d'Urgell:

Muži:

C1: 1. Travé (Šp.) 93,51 (2 tr. sekundy), 2. Westley (Brit.) -0,65 (0), 3. Martikán (SR) -2,38 (0), ...5. Prskavec -3,88 (2), v semifinále 15. Rohan, 30. Chaloupka (všichni ČR).

Konečné pořadí (po 5 závodech): 1. Beňuš (SR) 257, 2. Hočevar (Slovin.) 242, 3. Westley 223, ...11. Prskavec 171, 17. Rohan 116, 18. Chaloupka 100, 34. Heger 59, 46. Větrovský (všichni ČR) 28.

Ženy:

C1: 1. J. Foxová (Austr.) 104,30 (0), 2. G. Satková (ČR) -0,11 (0), 3. Woodsová (Brit.) -2,08 (0), ...8. M. Satková -11,25 (2), 9. Kneblová (obě ČR) -23,81 (4).

Konečné pořadí SP (po 5 závodech): 1. J. Foxová 295, 2. M. Satková 231, 3. G. Satková 230, ...5. T. Kneblová 199, 36. Říhová (ČR) 42.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články