Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rychlý jsem, trať v Tacenu je ale hodně zapeklitá, přiznal Prskavec

Olympijský vítěz Jiří Prskavec sice evropské zlato v Lublani neobhájil, za svůj první závod ve své hlavní disciplíně od Austrálie byl ale rád. Na šampionátu vodních slalomářů v Tacenu se ujistil o své rychlosti, šanci na sedmý kontinentální titul ztratil až po penalizaci na 18. brance. Spravit si medailovou chuť můžu v neděli na kánoi. Přímý přenos finále vysílá od 12 hodin ČT sport a ČT sport Plus.

Jiří Prskavec na ME v Tacenu
zdroj: Kanoe.cz autor: Jakub Duřt

Úřadující vicemistr světa, jenž si loňskými výsledky zajistil v domácí nominaci účast na OH v Paříži, na kajaku naposledy závodil v zimní přípravě v Austrálii. "Byl jsem docela rád, že jsem si tu Evropu před olympiádou dal. Ještě mě čeká svěťák v Praze, těch závodů nebude moc. Zjistil jsem, že jsem rychlý, a teď se uvidí, jak to půjde dál," hodnotil své vystoupení na ME, kde po padesátisekundové penalizaci na osmnácté brance obsadil devátou příčku. Celkem měl 52 trestných sekund, bez nich by zvítězil.

Je nám líto, video expirovalo.
Finálová jízda Prskavce na ME v Tacenu

Nakonec si v individuálním závodě nedal medailový dárek k sobotním 31. narozeninám. Už měl za sebou jiné odměny. "Pusinku od kluků. I když jsem jim ji musel dát dál, ale i tak hezké. A pusu od manželky. Tak třeba si ten dárek nadělím zítra," poznamenal směrem k nedělnímu závodu kanoistů.

Před ním je ve hře účast na olympijských hrách i v této kategorii, protože domácí nominaci v této sezoně vyhrál. Podruhé za sebou se dostal do reprezentace v disciplíně, které se začal věnovat až po OH v Tokiu. Po sobotní zkušenosti na kajaku má z tratě v Tacenu respekt. "Je hodně zapeklitá. Jestli to zůstane takhle i s tím množstvím vody, tak se budu trochu bát na tom singlu. Věřím, že to trošičku klesne a že to bude takový jetelnější," přemítal.

Na kánoi je pro něj náročnější přetlačit nepřízeň vody, protože má pádlo jen s jedním listem. A také výrazně méně zkušeností než jeho konkurenti. Těžko se mu odhaduje, jaké má šance. "Vždycky, když jsem řekl, že pro mě něco bude dobrý nebo špatný, tak jsem se mýlil. Ale normálně bych řekl, že to pro mě je blbý. Ale vloni jsem říkal, že Krakov je špatný, a pak to byl můj skoro nejlepší výsledek," vzpomínal na loňské ME, kde skončil čtvrtý.

"Mně se to strašně špatně posuzuje, v čem jsem na singlu dobrý, a v čem naopak ne. To bude také tím, že s těmi singlíři netrénuji a můžu to srovnat jen s kajakem," doplnil.

Olympijskou nominaci na kánoi má nejlépe rozjetou čtvrtý muž loňského MS a stříbrný medailista z Tokia Lukáš Rohan. Prskavec potřebuje být nejlepší z Čechů a získat medaili, aby udržel naději.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články