Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Prskavec před sezonou: Je příjemné, že nemusím ladit formu přímo k nominaci na mistrovství

Vzhledem k stříbru z loňského mistrovství světa má vodní slalomář Jiří Prskavec jisté místo v reprezentačním týmu pro nadcházející sezonu. Díky tomu si mohl dovolit na soustředěních ve Francii a ve Španělsku otestovat tratě, na kterých se letos pojede mistrovství Evropy a světa. V dějišti podzimního MS v Seu d'Urguell v neděli vyhrál závod Pyrenejského poháru.

Jiří Prskavec
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Bronzový olympijský medailista z Ria bojoval před rokem o jediné volné místo mezi kajakáři v reprezentaci pro vrcholné akce. Teď je v úplně jiné situaci. "Je to příjemné v tom, že nemusím ladit formu přímo k nominaci a může být ještě lepší směrem k mistrovství Evropy. Na druhou stranu jsem loni nominaci jel a dařilo se mi poměrně dobře, takže nemůžu říct, že je to zásada. Ale samozřejmě je to příjemnější," řekl pětadvacetiletý kajakář, který v roce 2018 vedle stříbra na MS získal i bronz na domácím ME v Praze.

Jiný režim před nominačními závody, jež začnou 4. května, mu umožnil vedle tradičního dvouměsíčního kempu v Austrálii absolvovat také pobyty v destinacích, kde se letos pojede o velké medaile. "Mohl jsem si dovolit strávit nejdřív týden a teď deset dní ve Francii a ve Španělsku v rámci soustředění na mistrovství Evropy a na mistrovství světa, které se jedou právě na tratích tam. To považuji za výhodu toho, že jsem přednominovaný do týmu na příští rok," popisoval.

Ve španělském Seu d'Urguell se blýskl triumfem v kvalitně obsazeném závodě. "Tohle vítězství je určitě velké pozitivum. Jednak je to trať mistrovství světa, jednak tam byla kompletní francouzská špička, což je asi sto kvalitních kajakářů. Do toho samozřejmě Španělé, Rusové, Poláci. Velká část tam jela domácí nominace, takže byli v opravdu dobré formě. To, že se mi tam podařilo takhle zajet po pěti dnech tréninku, to je skvělé a je to dobrá zpráva směrem k mistrovství světa," pochvaloval si.

Jen si potvrdil, že mu tamní trať poměrně sedí. "Za poslední dva svěťáky jsem tam byl dvakrát třetí, takže se mi tam relativně daří," poznamenal.

Před kempem v Austrálii strávil dva týdny v Číně. Zkoušel, jestli by to nemohla být další alternativa pro zimní přípravu. "Čína je určitě zajímavá. Já jsem se tam ale úplně necítil tak, jak bych si představoval. S Austrálií se to nedá srovnat. Tam se cítím jako doma, to v Číně určitě ne," uvedl.

Tuto destinaci však možná využije před soustředěním v dějišti olympijských her v Tokiu. Tam mají totiž vodní slalomáři k dispozici jen dva týdny a případný týdenní pobyt v Číně předtím by jim pomohl s aklimatizací na výrazný časový posun. Na čtrnáct dní tréninku v Japonsku by už pak závodníci byli připraveni v plné síle.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články