Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Prskavec potřetí v kariéře kraluje SP, Fišerová je třetí v celkovém pořadí

Kajakář Jiří Prskavec potřetí v kariéře vyhrál celkové hodnocení Světového poháru. Triumf si pojistil finálovým vítězstvím v Seu d'Urgell. Dvojnásobný vítěz seriálu Vít Přindiš dojel třetí a v konečném pořadí se posunul na druhé místo za Prskavce. Oba Češi SP v posledních sezonách dominují, Prskavec se radoval v letech 2018 a 2019. Tereza Fišerová obsadila mezi kajakářkami třetí místo, přestože vypadla v semifinále. Závod vyhrála Němka Ricarda Funková, seriál ovládla už počtvrté australská hvězda Jessica Foxová. Přímý přenos z finále kanoistů a extrémním kajaku odvysílá ČT sport a ČT sport Plus v neděli.

Jiří Prskavec
zdroj: ČTK/AP

Olympijský vítěz a dvojnásobný mistr světa Prskavec ovládl na oblíbeném katalánském kanálu páteční kvalifikaci, v dopoledním semifinále byl třetí. O šestou dílčí výhru jej nepřipravil ani jeden finálový dotek branky, druhého Slovince Martina Srabotnika porazil o 21 setin.

"Jsem strašně rád. Nevím proč, ale trať v Seu je prostě moje. Mám to tady rád, mám na ni krásné vzpomínky. I to město je mi sympatické, jak je menší, všichni tady žijou sportem. Tohle všechno se asi do mého dnešního výkonu promítlo. Jel jsem s radostí a čas byl skvělý," pochvaloval si Prskavec.

V Seu si vynahradil zklamání z pátého místa na MS. "Já vím, že páté místo není špatné, ale taky to není dobré. Takže jsem chtěl tu sezonu tak nějak zachránit. Tohle je krásná tečka," dodal.

Obhájce celkového prvenství Přindiš, který do finále postoupil jako poslední, zvládl trať čistě a za Prskavcem zaostal o 37 setin. Třetí Čech Ondřej Tunka obsadil se dvěma "šťouchy" osmé místo. Češi SP v posledních sezonách dominují: letošní mistr světa Přindiš zvítězil v roce 2017 a loni, úřadující evropský šampion Prskavec se radoval v letech 2018 a 2019.

"Navíc letos držíme i všechny tituly na kajaku, které jdou. Vítek vyhrál svět, já Evropu a světák a ještě jsme první a druhý v rankingu, tak to je něco neuvěřitelného. Ostatní už si nás trošku začínají dobírat, že příští rok to už bude jenom proti Čechům," podotkl Prskavec.

Fišerová udržela celkové stupně vítězů, přestože vypadla už v semifinále. Obdobně dopadly také Barbora Valíková s Antonií Galuškovou. Závěrečný závod vyhrála Němka Ricarda Funková, seriál ovládla už počtvrté za sebou australská hvězda Jessica Foxová.

Čtyřiadvacetiletá Fišerová, která v loňské sezoně triumfovala mezi kanoistkami, letos na kajaku dojela druhá v Krakově a třetí v Pau. V Seu kvůli padesátisekundové penalizaci obsadila až 23. místo a díky dvojnásobným bodům se před dni v celkovém hodnocení těsně dostala dnes devátá Britka Mallory Franklinová.

"Po semifinále jsem si říkala, že už tam není žádná šance, a ono to vyšlo přesně o bodíček," radovala se Fišerová, jež bude ještě v neděli hájit druhé místo v celkovém pořadí SP na kanoi.

Stejně jako Fišerová dnes nepostoupila do finále ani Foxová, ale díky vítězstvím ve všech čtyřech předchozích závodech náskok s přehledem udržela. Na kanoi ovládla konečné pořadí SP už pětkrát.

Finálové závody SP ve vodním slalomu v Seu d'Urgell (Španělsko):

Muži:

K1: 1. Prskavec (ČR) 87,07 (2 tr. sekundy), 2. Srabotnik (Slovin.) -0,21 (0), 3. Přindiš -0,37 (0), ...8. Tunka (oba ČR) -8,96 (4).

Konečné pořadí SP (po 5 závodech): 1. Prskavec 317, 2. Přindiš 252, 3. Kauzer (Slovin.) 231, ...5. Tunka 217.

Ženy:

K1: 1. Funková (Něm.) 92,32 (0), 2. Prigentová (Fr.) -3,89 (0), 3. Doriaová Vilarrublaová (And.) -4,57 (2), ...v semifinále 20. Valíková, 23. Fišerová, 28. Galušková (všechny ČR).

Konečné pořadí SP (po 5 závodech): 1. J. Foxová (Austr.) 304, 2. Franklinová (Brit.) 217, 3. Fišerová 214, ...19. Valíková 124, 29. Galušková 84, 34. Hilgertová 50, 66. Vojtová (obě ČR) 5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články