Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Prskavcovým cílem bude letos MS. Pojedeme na stejné trati jako olympionici v roce 1972, těší se

Jiří Prskavec chce v této sezoně uspět hlavně na světovém šampionátu v Německu, kde se pojede na stejné trati jako před padesáti lety na olympijských hrách. V kalendáři má ale zaškrtnutý také evropský šampionát nebo závody Světového poháru.

Je nám líto, video expirovalo.
Slalomáři si to rozdají o reprezentační místa

"Nejsme zvyklí koncipovat tu sezonu v takhle krátkém čase. Většinou jsou dva vrcholy daleko od sebe. Letos je to hodně výjimečné v tom, že pořadatelé mistrovství světa v Augsburgu chtěli, aby se ten závod uskutečnil přesně padesát let od olympijských her v Mnichově," vysvětlil elitní český kajakář, proč se tentokrát bude o světové medaile závodit poslední červencový víkend.

Evropský šampionát v Liptovském Mikuláši je na konci května. "Vyladit formu na dva vrcholy, které jsou od sebe vzdálené dva měsíce, je náročné. Ideálně by to mělo být tak, že forma bude dostatečně vysoká na mistrovství Evropy a perfektní na mistrovství světa," přemítal Prskavec. Má výhodu, že jako olympijský vítěz nemusí bojovat o místa v národních nominačních závodech, které budou tento a příští týden.

Nemusí na ně ladit formu na rozdíl od tréninkových parťáků Víta Přindiše a Ondřeje Tunky. Loňský mistr Evropy a vítěz Světového poháru Přindiš přišel do skupiny trenéra Jiřího Prskavce staršího po minulé sezoně. Na podzim se ještě s Prskavcem mladším na trénincích míjeli, ale na více než měsíčním soustředění na Réunionu trojice špičkových českých kajakářů trénovala společně.

"Fungovalo to skvěle jak s Vítkem, tak s Ondrou Tunkou. Vzájemně jsme se hecovali, tréninky nás bavily. Zkoušeli jsme až nesmyslné kombinace, které nám asi nikdo nepostaví. Vítek měl s sebou taky rodinu, tak si děti mohly pohrát. Celkově to fungovalo moc dobře a zatím nám to svědčí. Uvidíme, co na to řeknou první závody," řekl Prskavec.

Minulý týden strávil v Liptovském Mikuláši na trati, na které se pojede evropský šampionát. V roce 2016 zde získal titul a zajistil si účast na Hrách v Riu de Janeiro, kde pak vybojoval olympijský bronz. "V Lipťáku to mám moc rád. Bude to můj první závod, kde budu (na stejném místě) obhajovat vítězství na takhle velkém závodě. Nevím, jestli to neukazuje, že už jsem starý. Na tom kanále se mi daří, mám to tam moc rád," uvedl.

Podobný charakter jako kanál v Liptovském Mikuláši má i závodiště v Augsburgu. "Ty tratě jsou si hodně podobné. Jsou jedny z nejstarších, na kterých jezdíme. Mají imitovat chování řeky. Překážky nemají pravidelný tvar, jsou zaoblené, aby voda držela rychlost a chovala se podobně jako v reálné řece. V Augsburgu jsme dlouho nezávodili," doplnil Prskavec.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články