Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Prskavce a spol. čeká světová konkurence na kanále v Troji

Dvě velké akce hned za sebou mají vodní slalomáři. Ze Slovenska, kde se před dvěma týdny konalo mistrovství Evropy, se špičkoví závodníci přesunuli do Prahy. Na kanále v Troji se tu od pátku do neděle koná úvodní závod tohoto ročníku Světového poháru. Po třech letech mohou zase do Troje diváci a s nimi bouřlivá atmosféra. Přihlášeno je rekordních 382 lodí ze 37 zemí všech pěti kontinentů a účast tuzemské špičky je samozřejmostí. Závody můžete sledovat v přímém přenosu o víkendu na ČT sport i na ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Vodní slalomáři se chystají na SP v Troji

Největší českou hvězdou je olympijský šampion z Tokia a nedávný mistr Evropy na kajaku Jiří Prskavec. Jeho otec a reprezentační šéftrenér je přesvědčen, že celý tým je dobře naladěný. "Věřím, že závodníci předvedou to, co umí, a bude to stačit na velice dobré výsledky," řekl na tiskové konferenci.

Vedle Prskavce, který loni pražský závod Světového poháru vyhrál, by se rád mezi nejlepší kajakáře prosadil také obhájce celkového triumfu v seriálu Vít Přindiš. Ten získal na ME zlatou medaili v hlídkách, ale ta individuální mu po neprojetí branky ve finále unikla.

"Evropa mě mrzí, protože medaile byla blízko. Každá promarněná příležitost mrzí víc, protože kdoví, kolik jich ještě bude. Posledních čtrnáct dní pro mě bylo hodně náročných, protože jsme intenzivně stěhovali. Těším se na závody, že si trošku odpočinu," uvedl třiatřicetiletý kajakář s úsměvem.

Nejnabitější program bude mít znovu Tereza Fišerová, která bude stejně jako na ME závodit na kajaku, na kánoi a v extrémním slalomu. V Liptovském Mikuláši z toho bylo finále na kajaku, bronz na kánoi a titul v nově olympijské kontaktní disciplíně. K tomu získala bronz s hlídkou kanoistek.

"Po mistrovství Evropy jsem byla hodně spokojená, kdo by taky nebyl. Cíle jsou ty nejvyšší, ale bude to náročnější. Přípravu míříme na mistrovství světa, takže jsme začali víc trénovat než před Evropou, kdy jsem víc odpočívala. Do Troje se hrozně těším, protože atmosféra je tam úžasná," řekla slalomářka, která loni byla na kánoi v Troji bronzová.

Vítězství mezi kanoisty, které před rokem bylo v elitním seriálu jeho prvním v kariéře, bude obhajovat stříbrný olympijský medailista Lukáš Rohan. Evropský šampionát se mu nevydařil. Po hrubé chybě v semifinále se nedostal do finále.

Jeho trenér a otec Jiří Rohan je předsedou organizačního výboru Světového poháru. Řeší mimo jiné financování akce s rozpočtem, který se pohybuje kolem osmi milionů korun. Jak vysoká bude veřejná podpora, zatím není jasné. Pražský magistrát místo 600 000 korun, o něž pořadatelé žádali, poskytl 240 000. "Je to nižší příspěvek než v letech předcházejících," poznamenal Rohan.

Zatím nejasná je výše státní dotace, kterou by měl svaz dostat od Národní sportovní agentury. "NSA ještě nevydala rozhodnutí ohledně podpory významných sportovních akcí. Takže ta podpora se pohybuje od nuly po námi požadovanou částku," řekl Rohan s tím, že požadovanou částku vzhledem k probíhajícímu dotačnímu řízení zveřejňovat nechce.

V pátek se uskuteční kvalifikace všech čtyř kategorií. V sobotu budou o medaile bojovat kajakáři a kajakářky, v neděli se uskuteční semifinále a finále kanoistů a kanoistek a vyřazovací jízdy v extrémním slalomu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články