Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Padesátka není pro Lukáše Pollerta velká změna. Respektovaný lékař na sport nezanevřel

Z dvaadvacetiletého kluka, který si v Barceloně senzačně dojel v kanoi pro olympijské zlato, je dnes respektovaný lékař. Padesátku ani sportovní úspěchy Lukáš Pollert neřeší. Vrcholový sport považoval za infantilní a své olympijské medaile prodal, protože pro něj neměly velkou hodnotu.

Olympijský vítěz na divoké vodě Lukáš Pollert otevřel 14. dubna vodáckou sezonu na Vltavě ve Vyšším Brodě jízdou se svými dětmi.
zdroj: ČTK autor: David Veis

"Cítím se stejně jako včera nebo jako převčírem, takže velká změna to není. Ale kdybych měl srovnat třeba to, jak jsem svět vnímal třeba před dvaceti lety, tak to změna je," popisuje Pollert.

Za zlato z Barcelony 1992 a stříbro z Atlanty 1996 utržil 150 000 korun, které následně věnoval protidrogové nadaci Drop In. Sportovní artefakty pro něj neměly takovou hodnotu jako boj o skutečný život.

Už dvě dekády pracuje jako anesteziolog a náročná práce ho těší i v nelehké době koronavirové epidemie. Pacienty zachraňuje v motolské nemocnici.

"Pro nás je to vlastně denním chlebem… péče o ventilované pacienty, péče o selhávání oběhů a tak. To je prostě naše práce, takže já tam nedělám zatím nic víc," řekl bez příkras.

Je nám líto, video expirovalo.
Pollert slaví padesátiny: Cítím se stejně jako včera a předevčírem

Vedle náročného povolání ještě stíhá být otcem šesti dětí. Všechny vede ke sportu, protože ho má stále rád. U Pollertových byl vodní slalom rodinným sportem, Lukášův otec Emil i strýc Jaroslav v něm dokonce byli mistry světa v hlídkách. Pollert junior proto už jako malý jezdil na kajaku, ale dlouho dával přednost lyžím. Nakonec přece jen usedl do kanoe, nejdřív spolu s bratrancem, poté už sám.

Léta uplynula a syn Jan je žákovským vicemistrem republiky v obřím slalomu. "Já s nima ten sport dělám, ale sedím na břehu nebo stojím pod kopcem... Snažím se jim prostě radit tak, aby technicky zvládli jakoukoliv disciplínu," popsal stručně Lukáš Pollert.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články