Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Na kajaku musím být rychlejší, na kánoi klidnější, tvrdí obojživelnice Fišerová

Kánoe, nebo kajak? Žádný problém zvládnout oboje nemá vodní slalomářka Tereza Fišerová. Ta si už na kánoi dojela pro několik medailí z vrcholných mezinárodních akcí a na olympijských hrách v Tokiu byla šestá, na kajaku je ale mezi dospělými nováčkem. Až na mistrovství Evropy příští týden v Liptovském Mikuláši zjistí, co od sebe může v této kategorii očekávat.

Zabojovat o reprezentaci v obou lodích pro ni byla jasná volba. "Začínala jsem na kajaku a kajak pro mě vždycky bude srdcová záležitost. Říkala jsem si, že by bylo hezké léto znovu strávit na kajaku i singlkánoi. Obě ty kategorie dělám moc ráda a neumím si představit, že bych byla jenom singlířka, nebo jenom kajakářka. Ten sport je pro mě v obou kategoriích," řekla dnes novinářům.

Jako první Češka v obou kategoriích uspěla. Znovu tak bude střídat různé lodě. "Troufám si říct, že když jsem zvládla tyhle dva nabité víkendy v obou kategoriích, tak oproti tomu bude Světový pohár nebo mistrovství Evropy mnohem lehčí," řekla čtyřiadvacetiletá slalomářka. Menší zátěž ve srovnání s předchozími roky očekává i v průběhu sezony. "Tím, že už nejsem v třiadvacítkové reprezentaci, tak závodů i soustředění hodně ubylo," přiblížila.

Nejobtížnější pro ni je, že k závodům na kajaku a na kánoi musí přistupovat jinak. "Na kajaku musím být rychlejší, víc do toho dávat a tolik se tam neflákat. V kánoi spíš potřebuji pádlovat klidněji, protože když jedu rychle, házím krky a dostávám padesátivteřinové penalizace," popisovala.

Je nám líto, video expirovalo.
Heger doplnil kanoistickou reprezentaci

Plánuje připravovat se rovnoměrně na obou lodích. "Ale my to s trenérem moc neřešíme. Když mám náladu jít na singla, jdu na singla. Když mám chuť jít na kajak, jdu na kajak. Důležitější tréninky střídám, že jdu třeba dvě jízdy na kajaku a pak na singlu," uvedla svěřenkyně Lukáše Kubričana.

Zatímco na kánoi bude příští týden v Liptovském Mikuláši obhajovat evropské stříbro, na kajaku to pro ni bude především test konkurenceschopnosti. "Nevím, co od sebe očekávat. Jestli to bude kvalifikace, semifinále, nebo finále. Opravdu nevím, nikdy jsem nejela na kajaku mezi dospělými. Nechám se na mistrovství Evropy překvapit a potom si stanovím nějaké cíle," řekla.

Na trati v Liptovském Mikuláši po přestavbě horního úseku ještě nebyla. Když tam její tréninková skupina jela před nominačními závody na soustředění, musela zůstat doma kvůli studijním povinnostem. Vedle kajaku a kánoe bude závodit také v nově olympijském extrémním slalomu. Myslí si, že potřebnou dravost v sobě má. "Vyrůstala jsem mezi čtyřmi bratránky a jednou sestřenkou a já jsem vždycky byla ta, co nedokázala sedět, když ji někam přivázali. Z toho usuzuju, že by mi to mohlo jít," usmívala se.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články