Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Krejčí bere z Troji třetí místo, Prskavec s Přindišem minuli finále

Na kanálu v pražské Troji vybojoval kajakář Jakub Krejčí třetí místo, ačkoli byl ve finálové desítce jediným českým reprezentantem. Čistou a rychlou jízdou překonal papírově silnější soupeře a vystoupal premiérově na podium ve Světovém poháru. Triumfoval Ital Giovanni De Gennaro. Vítězkou kategorie K1 se stala Francouzka Emma Vuittonová za bezchybnou finálovou jízdu. České kajakářky Antonie Galušková, Gabriela Satková a Kateřina Beková skončily na šestém, osmém a desátém místě. 

Krejčí v Praze vylepšil loňské sedmé místo a radoval se z první medaile ve Světovém poháru. Ve finále jel hned jako druhý a musel dlouho čekat, jestli o pozici na stupních vítězů nepřijde. Věděl, že si u dvanácté branky nechtěně prodloužil trať.

"Byl jsem hodně nervózní, protože jsem věděl, že tam byla chyba, která mě mohla i tu medaili stát. Čekal jsem do poslední chvíle na poslední dva Francouze, jak se jim to povede. Nakonec to dopadlo v můj prospěch a jsem hrozně vděčný, že jsem to nevzdal v té dvanácté bráně, kde jsem se musel vracet," řekl Krejčí.

Jeho zkušenější reprezentační kolegové ve finále chyběli. Mistr světa z roku 2022 Vít Přindiš obsadil v kvalifikaci se čtyřmi trestnými sekundami 15. příčku. Olympijský šampion Jiří Prskavec dostal v kvalifikaci dodatečně padesátisekundovou penalizaci za neprojetí třinácté branky a propadl se až na 55. místo.

Už po průjezdu cílem Prskavec figuroval na nepostupové 12. příčce a stejně jako na mistrovství Evropy v Tacenu se nedostal do boje o medaile. "Je to moje premiéra, kdy se tady nepředstavím ve finále. Ještě se mi to nestalo," litoval Prskavec, jenž v Praze závod Světového poháru pětkrát vyhrál. Dnes jel z plného tréninku, který směřuje k olympijským hrám v Paříži.

Ve finále kajakářek měly české barvy trojnásobné zastoupení. Olympionička Galušková startovala v tomto ročníku SP poprvé a potvrdila pozici české jedničky. O lepší výsledek ji připravila chyba na dvanácté brance, se dvěma trestnými sekundami ztratila na vítězku 1,23 sekundy.

"Kdybych si nešťouchla, tak mám placku, ale to je život. Jsem strašně ráda, že se držím v závěsu za holkama. Pokud nepočítám Jessicu (Foxovou), která nám ujela o další dvě vteřiny, tak jsem vteřinu za ostatními, což je neskutečné a beru to jako pozitivní věc do olympiády," pochvalovala si Galušková. Gabriela Satková, jejíž hlavní disciplínou je kánoe, obsadila osmou příčku. Kateřina Beková skončila desátá.

Vuittonová se radovala ze životního úspěchu. Nechala za sebou o 17 setin sekundy australskou hvězdu Jessicu Foxovou, která doplatila na čtyři trestné sekundy za dva doteky branek. Čtyři trestné sekundy měla i bronzová Němka Ricarda Funková.

Výsledky SP ve vodním slalomu v Praze

Muži:

K1: 1. De Gennaro (It.) 79,07 (0 tr. sekund), 2. Polaczyk (Pol.) -2,21 (0), 3. Krejčí -2,28 (0), ...v kvalifikaci 15. Přindiš, 55. Prskavec (všichni ČR).

Průběžné pořadí SP (po 2 závodech): 1. De Gennaro 101 b., 2. Kauzer (Slovin.) 94, 3. Butcher (N. Zél.) 93, ...10. Krejčí 65, 12. Přindiš 62, 50. Bárta (ČR) 5, 80. Prskavec 2.

Ženy:

K1: 1. Vuittonová (Fr.) 94,12 (0), 2. J. Foxová (Austr.) -0,17 (4), 3. Funková (Něm.) -0,28 (4), ...6. A. Galušková -1,23 (2), 8. G. Satková -2,59 (2), 10. Beková (všechny ČR) -5,91 (4).

Průběžné pořadí SP (po 2 závodech): 1. Funková 105, 2. Vuittonová 94, 3. Foxová 91, ...14. Beková 53, 20. Galušková 42, 21. G. Satková 38, 33. Fišerová 17, 34. Hilgertová (obě ČR) 15.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články