Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Challenge Tour 2024

Kanoisté slaví zlatý double. Doma v Troji kralovali Prskavec a Gabriela Satková

Velká kariérní vítězství a ještě k tomu na domácím kanálu. Jiří Prskavec a Gabriela Satková ovládli závod kanoistů Světového poháru v pražské Troji. Prskavec slaví první triumf v kategorii C1 ve Světovém poháru a spravil si chuť po pátečním kvalifikačním neúspěchu. Gabriela Satková pak porazila australskou hvězdu Jessicu Foxovou, která na ni na druhém místě ztratila 1,59 sekundy.

Gabriela Satková po triumfu v Troji
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Druhá česká finalistka Martina Satková skončila osmá. Tereza Kneblová byla v kvalifikaci šestnáctá a mezi deset nejlepších nepostoupila. V boji o postup neuspěli také dva ze tří domácích kanoistů. Václav Chaloupka obsadil dvanáctou a olympionik Lukáš Rohan čtrnáctou příčku.

Prskavec v pátek nenavázal na pět výher ze závodů Světového poháru v Troji a nepostoupil z kvalifikace. O den později čistou finálovou jízdou nechal o 82 setin za sebou olympijského šampiona z Tokia Benjamina Savšeka. Třetí Nicolas Gestin z Francie za vítězem zaostal o 2,11 sekundy. Prskavcovým maximem v kategorii, které se začal doplňkově věnovat po triumfu na kajaku na olympiádě, bylo dosud loňské třetí místo ze Světového poháru v Augsburgu.

Po vítězném finále Prskavec řekl, že na rozdíl od pátečního závodu kajakářů se nezaměřoval na sekundy a průjezdy, ale šel si hrát s vodou. "Teď jsem si před finálovou jízdou šel jenom hrát na pádlování. Byl jsem šťastný, nadšený z toho davu, který tady je. Byl jsem nadšený, že tady mám spoustu lidí z mé rodiny, kamarádů, přátel. Já jsem strašně, strašně spokojený s tím, co jsem předvedl," uvedl.

Měl radost, že byl na pódiu s nejlepšími dvěma kanoisty loňského MS v Londýně Savšekem a Gestinem. "To jsou pro mě opravdu hrdinové kategorie C1. Pro mě je to opravdu strašně moc, strašně si toho vážím a těším se, co přinese budoucnost. Ale už tohle pro mě je hrozné vítězství," liboval si. Chtěl by na to navázat i na své hlavní lodi. "Rád bych si tuhle singlovou jízdu přenesl do toho kajaku na olympiádě a do všech dalších závodů. Protože to je to, proč ten sport dělám," dodal.

Satková riskovala a vyplatilo se 

Satková se sice ve finále dotkla šesté branky, ale pak jí rychlá a riskantní jízda vycházela a usadila se pevně v čele. Nikdo ze zbývajících pěti kanoistek se před ni nedostal. V generálce na olympijské hry v Paříži porazila i Foxovou, která na ni na druhém místě a se dvěma dotyky branek ztratila 1,59 sekundy. Třetí skončila Němka Andrea Herzogová.

Satková triumfovala v závodě SP podruhé v kariéře. V Praze se z vítězství radovala také v roce 2020 na mistrovství Evropy. "Jsem ráda, že mě ten dotek nemusí mrzet. Jinak to byla super jízda, jsem ráda, že to stačilo na to zlato i s tím dotekem," řekla.

Časem 96,35 sekundy byla na finálové trati o 36 setin sekundy rychlejší než v pátek na kajaku, což je obecně rychlejší loď. "Když jsem to viděla, tak jsem si říkala, jak je to možné. Říkala jsem si, že je to fakt dobrý čas," doplnila Gabriela Satková po finále, které v Troji sledoval i prezident Petr Pavel.

SP ve vodním slalomu v Praze:

Muži:

C1: 1. Prskavec (ČR) 86,32 (0 tr. sekund), 2. Savšek (Slovin.) -0,82 (0), 3. Gestin (Fr.) -2,11 (2), ...v kvalifikaci 12. Chaloupka, 14. Rohan (oba ČR).

Průběžné pořadí (po 2 závodech): 1. Gestin 100, 2. Mirgorodský (SR) 99, 3. Savšek 87, ...13. Prskavec 60, 16. Chaloupka 55, 27. Rohan 29, 28. Heger 27, 54. Větrovský (oba ČR) 2.

Ženy:

C1: 1. G. Satková (ČR) 96,35 (2), 2. J. Foxová (Austr.) -1,59 (4), 3. Herzogová (Něm.) -2,08 (2), ... 8. M. Satková -8,50 (2), v kvalifikaci 16. Kneblová (obě ČR).

Průběžné pořadí (po 2 závodech): 1. Foxová 115, 2. Baynová (Něm.) 86, 3. Herzogová 84, ...8. M. Satková 69, 12. G. Satková 60, 16. Kneblová 53, 32. Říhová (ČR) 21.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články