Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Hradilek se po odmlce vrací do reprezentace, Prskavce doplní i Přindiš

Po dvouleté pauze se do reprezentace vrací Vavřinec Hradilek, stříbrný olympijský medailista z Londýna ve vodním slalomu. Místo si ve vyrovnané nominaci kajakářů vybojoval také vicemistr světa z roku 2017 Vít Přindiš. Oba tak doplnili Jiřího Prskavce, který měl nominaci jistou díky stříbru z loňského MS. Do týmu se naopak neprobojoval předloňský mistr světa Ondřej Tunka.

Hradilkovi ke kvalifikaci pomohlo mimo jiné třetí místo ve čtvrtém nominačním závodě v Praze-Troji. Ze tří započítávaných výsledků nasbíral 25 bodů, což bylo stejně jako Tunka. O zařazení do reprezentace rozhodlo až doplňkové kritérium o počtu vzájemných vítězství. Hradilek předčil Tunku ve třech ze čtyř nominačních závodů.

V cíli neskrýval nadšení. "Jsme čtyři pět kluků, kteří by si mančaft strašně zasloužili. Je pro mě velká pocta jezdit v takové konkurenci. Je hezké, když člověku ani nevadí, že ho předjedou další dva kluci, a je spokojený se třetím místem. Samozřejmě jsem to spočítané měl. Věděl jsem, že by to mohlo dobře dopadnout," uvedl Hradilek.

Je nám líto, video expirovalo.
Mistr světa Tunka v kvalifikaci neuspěl, vrací se Hradilek

Nejlépe si z kajakářů bojujících o nominaci vedl Přindiš, který tentokrát skončil druhý za Prskavcem a potřetí získal maximální počet deseti bodů. Škrtl tak nulu za sobotní vyřazení v kvalifikaci. "Sice jsem to chtěl mít za sebou už včera a bylo to trochu dramatické, ale jsem rád, že jsem se dokázal poprat se stresem a vyšlo to úplně skvěle," pochvaloval si.

Mezi kanoisty kvůli nezdarům v Troji uniklo místo v reprezentaci olympionikovi z Ria Vítězslavu Gebasovi. Po sobotním vyřazení v kvalifikaci skončil tentokrát ve finále až desátý a v bodování nominace před ním skončili Lukáš Rohan, Tomáš Rak a Vojtěch Heger.

Mezi kajakářkami měla už od soboty jistotu výhry v nominaci Veronika Vojtová, které tak neuškodilo ani nedělnídesáté místo. V reprezentaci ji doplní nedělní vítězka Amálie Hilgertová a mistryně světa z roku 2015 Kateřina Kudějová.

Ve vyrovnaných soubojích kanoistek měly tři závodnice za přednominovanou medailistkou z MS Terezou Fišerovou shodný bodový zisk. Do reprezentace se dostaly Eva Říhová a Kateřina Havlíčková. Místo nezbylo na Martinu Satkovou, kombinující slalom se sjezdem na divoké vodě.

Po změně kvót ze strany Mezinárodní kanoistické federace (ICF) mohou pouze tři závodníci reprezentovat nejen na mistrovství Evropy a světa, ale také při Světových pohárech. Do loňska měli například kajakáři vyjetá čtyři místa v SP.

Závody Českého poháru ve vodním slalomu v Praze:

Muži:

K1: 1. Prskavec 90,94 (0 trestných sekund), 2. Přindiš -1,10 (0), 3. Hradilek (všichni USK Praha) -1,47 (0).

C1: 1. Lhota (USK Praha) 101,18 (0), 2. Rak (Dukla Brandýs n/L) -0,68 (0), 3. Rohan (USK Praha) -1,03 (2).

Ženy:

K1: 1. A. Hilgertová (USK Praha) 109,47 (2), 2. Fišerová (Dukla Brandýs n/L) -0,01 (0), 3. K. Galušková (USK Praha) -0,55 (2).

C1: 1. Fišerová 113,14 (0), 2. Říhová (USK Praha) -5,70 (2), 3. Kneblová (Olomouc) -6,68 (2).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články