Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Finále SP v Troji Čechům zatím medailové umístění nepřineslo

Závod kanoistů v pražském finále Světového poháru suverénně vyhrál Slovák Matej Beňuš a ovládl díky tomu celkové hodnocení seriálu. Čeští reprezentanti se do finále neprobojovali. To mezi kajakářkami Češi finálové zastoupení měli, nejlepší z našich, Amálie Hilgertová, ale skončila až sedmá. Z triumfu se radovala Jessica Foxová.

Je nám líto, video expirovalo.
Sobotní program v Troji český úspěch neviděl

Hilgertová přes čistou jízdu byla o více než šest sekund pomalejší než trojnásobná kajakářská mistryně světa Foxová. Z finálové jízdy neměla tak dobrý pocit jako z té semifinálové, i když tam kvůli "šťouchu" a podjetí třinácté branky skončila desátá. "V tom finále se mi nepovedly kombinace, které jsem v tom semifinále krásně zajela, což mě fakt mrzí. Jinak finále tady před fanouškama je skvělý," řekla úřadující mistryně Evropy.

Kudějová podruhé v této sezoně SP postoupila do finále, to první jela teprve před týdnem v německém Markkleebergu. O šanci na lepší umístění ji ale připravil dotek deváté branky, bez dvousekundové penalizace by byla šestá. "Jelo se mi lépe než v semifinále. Dala jsem ale šťouch, což tady je prostě hodně. Snažila jsem se to pak trochu hrotit a jet rychle dolů. Ale i tak jsem s jízdou docela spokojená," uvedla Kudějová. 

Osm nejlepších kajakářek zajelo finálovou jízdu čistě, s téměř třísekundovou ztrátou skončila druhá Ana Sátilaová z Brazílie, třetí byla Slovinska Eva Terčeljová. O medaile nejela zbylá česká kajakářka Veronika Vojtová, která neuspěla v semifinále.

Kanoisté se mezi desítku nejlepších neprobojovali. Lukáš Rohan vypadl už v páteční kvalifikaci, Tomáš Rak a Vojtěch Heger v semifinále.

Stříbrný olympijský medailista z Ria Beňuš zajel čistou a velmi rychlou jízdu, zbytek soupeřů nechal za sebou o více než dvě sekundy. Druhou příčku obsadil Rus Kirill Setkin a třetí skončil Slovinec Luka Božič. Právě Božič byl před dnešním závodem v čele Světového poháru, ale vzhledem k dvojnásobné bodové dotaci v Troji o vedení přišel. 

Větší šanci na medailový úspěch budou mít čeští reprezentanti v nedělních závodech kanoistek a kajakářů. Tam budou startovat medailisté z posledního závodu SP Tereza Fišerová, Vít Přindiš a Jiří Prskavec. Obhájce triumfu ve Světovém poháru Prskavec bude hájit vedoucí pozici v seriálu, mezi kanoistkami může završit double Foxová.

Finálové závody SP ve vodním slalomu v Praze:

Muži:

C1: 1. Beňuš (SR) 100,26 (0 tr. sekund), 2. Setkin (Rus.) -2,17 (0), 3. Božič (Slovin.) -3,16 (2), ...v semifinále 12. Rak, 16. Heger (oba ČR).

Konečné pořadí SP (po 5 závodech): 1. Beňuš 289, 2. Božič 287, 3. Martikán (SR) 248, ...12. Rak 137, 18. Heger 119, 22. Rohan 104, 91. Lhota (oba ČR) 2.   

Ženy:

K1: 1. J. Foxová (Austr.) 101,11 (0), 2. Sátilaová (Braz.) -2,87 (0), 3. Terčeljová (Slovin.) -3,19 (0), ...7. A. Hilgertová -6,67 (0), 9. Kudějová -7,25 (2), v semifinále 19. Vojtová (všechny ČR).

Konečné pořadí SP (po 5 závodech): 1. J. Foxová 278, 2. Terčeljová 265, 3. Kuhnleová (Rak.) 248, ...6. Vojtová 185, 8. Kudějová 170, 20. A. Hilgertová 125, 53. Valíková (ČR) 15.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články