Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Déšť ve Slovinsku mění program slalomářského ME. V Tacenu se začíná kayakcrossem

Na mistrovství Evropy ve vodním slalomu ve slovinském Tacenu pořadatelé kvůli špatnému počasí změnili program. Místo plánovaného čtvrtečního startu šampionátu se začíná už ve středu kvalifikací v kayakcrossu, za kterou se budou udělovat i medaile. V pátek bude na šampionátu volno. Přímé přenosy z ME sledujte na ČT sport a ČT sport Plus, kayakcross startuje ve čtvrtek od 9:50. Víkendové závody hlídek nabídne eurovisionsport.com. Aktualizovaný program šampionátu najdete zde.

Kayakcross – ilustrační foto
zdroj: FB Český vodní slalom a sjezd

Ve Slovinsku prší a zvedá se hladina vody v trati na předměstí Lublaně, kterou loni v srpnu zdevastovala velká voda. Organizátoři kvůli špatné předpovědi už v úterý odvolali slavnostní zahájení naplánované na dnešek a dnes rozhodli o razantních změnách programu.

Ve středu odpoledne začíná časovka v kayakcrossu, v níž se rozhodne o prvních medailistech i postupujících do čtvrtečních vyřazovacích jízd.

Česko má na startu Terezu Kneblovou, Veroniku Vojtovovu a Terezu Fišerovou mezi ženami a v mužské kategorii obhájce titulu Ondřeje Tunku, loni bronzového Víta Přindiše, Jakuba Krejčího a Matyáše Nováka. Tunka loňským titulem v Krakově zajistil pro Českou republiku jednu kvótu navíc.

Vyřazovací jízdy v kayakcrossu měly v neděli uzavřít závodní program, ale nakonec se pojedou už ve čtvrtek. V pátek bude volno a o víkendu absolvují slalomáři všechny své závody.

Naplánovaná je jen jednokolová kvalifikace, z níž se bude postupovat přímo do finále. Pak se ještě uskuteční závody hlídek. Sobota bude patřit kajakářům a kajakářkám, neděle kanoistkám a kanoistům.

Prskavec se popere o nominaci na kánoi

Čeští reprezentanti budou s výjimkou kajakářů, kde už má místo na OH v Paříži jisté šampion z Tokia Jiří Prskavec, bojovat také o nominaci na olympiádu.

Prskavec se ve hře o olympiádu na kánoi udržel díky triumfu v domácí nominaci. "Jsem rád za to, jak to dopadlo. Splnil jsem si jeden cíl a prodlužuji boj o olympiádu až do mistrovství Evropy. Na singlu jsem se zase trochu zlepšil," poznamenal.

Nejlepší výchozí pozici má zásluhou čtvrté příčky z loňského mistrovství světa Lukáš Rohan, který by mohl v Paříži obhajovat stříbro z Tokia. Prskavec potřebuje k olympijské naději ve své doplňkové kategorii být na ME nejlepší z Čechů a získat medaili. Mimo hru není ani mistr světa z roku 2021 Václav Chaloupka.

Podobně jako Prskavec se mohla pokusit o nominaci v obou kategoriích Gabriela Satková, ale ta na rozdíl od mužské slalomářské jedničky nemá jistotu v žádné disciplíně, takže se rozhodla koncentrovat na kánoi. Tam vede průběžnou nominační tabulku o bod před Terezou Kneblovou. Šanci má také starší ze sester Satkových Martina.

Na kajaku Gabriela Satková na mistrovství Evropy startovat nebude, takže se nominační souboj zúžil na Antonii Galuškovou a debutantku v reprezentaci Kateřinu Bekovou. Výrazně lepší pozici má po výhře v národní kvalifikaci a díky účasti na loňském MS Galušková. Beková by ji musela na ME porazit a získat nejhůře stříbro, aby ji mohla ohrozit.

Na evropském šampionátu bude jako náhradnice za Gabrielu Satkovou startovat na kajaku Tereza Fišerová, ale ta už do olympijské nominace po nezdaru v národní kvalifikaci zasáhnout nemůže.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články