Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Chaloupka: Jsem nervák, ale snažil jsem se smát a vyšlo to. Prskavcovy pokroky na kánoi jsou neuvěřitelné

Kanoista Václav Chaloupka v boji s nervozitou používá podobný recept jako tenisová světová jednička Carlos Alcaraz, úsměv. Bronz na Evropských hrách a mistrovství Evropy ve vodním slalomu je pro pětadvacetiletého českého reprezentanta prvním velkým cenným kovem od překvapivého světového titulu z roku 2021.

Je nám líto, video expirovalo.
Bronzová finálová jízda a ohlasy Václava Chaloupky

Před závody bývá Chaloupka hodně nervózní. "Ale snažím se na tu energii nedívat jako na něco, co by mě svazovalo, ale spíš jako na energii, která pozvedne výkon z tréninkového o těch pár úrovní výš. Jsem nervák, ale snažím se smát. Carlos Alcaraz říká, že se snaží smát a tím jde všechno lehce, tak tím se snažím řídit. Snažil jsem se na startu před finále smát a podařilo se to, takže mám velkou radost," prozradil.

Období po světovém titulu v Bratislavě pro něj nebylo jednoduché. "Já jsem si prošel takovou pomistrovskou kocovinou po Bratislavě, kterou jsem si ale připravil sám. Nebyla to přemotivovanost, ale já jsem se hned pustil do tréninku, od čehož mě všichni odrazovali. Tělo mi vystavilo stopku, trvalo mi celou loňskou sezonu zjistit, jak uregenerovat to, co jsem chtěl odtrénovat, abych tělo jen neždímal, ale taky mu vracel zpátky. S tím jsem laboroval celou minulou sezonu. Teď věřím, že už jsem našel kompromis a zvládnu utrénovat těžké fáze, ale zároveň nepadám do nemocí," přiblížil.

Jeho cílem je kvalifikace na olympijské hry v Paříži. Vrcholem letošní sezony i pro něj bude zářijové mistrovství světa v Londýně. Teď ale bude mít od slalomu volno. "V úterý mě čekají státnice, takže sedám do auta a jdu se učit. Pak mám volno a od půlky července začínám trénovat," uvedl student sportovního managementu.

Na státnice ze společenských věd, které mu scházejí k titulu, se učil i v Krakově. "Ale ve středu jsem si řekl, že to musím odložit, protože jsem nebyl vůbec nervózní, musel jsem se začít koncentrovat na závod. Doufám, že až to otevřu, tak mi to zase naskočí," řekl.

Na pokoji ve vesnici pro sportovce bydlel s olympijským šampionem a čerstvě šestinásobným mistrem Evropy Jiřím Prskavcem.

"Jířa mi předal minimálně kousek toho zlatého lesku a já si z toho vzal ten bronz," usmíval se. Na kánoi svého spolubydlícího, který na této lodi jezdí zhruba dva roky, porazil o osm setin.

Pro Prskavce má jen slova obdivu. "V mých očích je GOAT na kajaku. A že si dal novou výzvu a začal jezdit na kánoi a první rok mezinárodně jezdí takhle dobře, to je neuvěřitelné," ocenil.

Snaží se nasávat Prskavcovu mentalitu. "Jířova skvělá vlastnost je, že je neuvěřitelně otevřený. Můžu se zeptat na cokoliv z tréninku, jak k tomu přistupuje, proč dělá něco takhle a ne takhle, všechno mi řekne. A pak si z toho vytaháváte, co si vezmete pro sebe. V tom je strašně úžasný. Nejen, že je nejlepší na světě, ale přijde mi, že celý český tým tahá s sebou. To je tak cenná vlastnost, že máme lídra, který se takhle chová pro ostatní," řekl.

Právě mentální sílu považuje za hlavní faktor, proč Prskavec navzdory svým technickým nedostatkům trápí elitní kanoisty.

"Asi pořád nedokáže jet tak rychle jako ti nejrychlejší kanoisté, na druhou stranu hlavu má nejlepší na okruhu a vždycky dokáže předvést to své maximum. A tím pádem, když my ostatní kazíme, vždycky tam je. A pokud se dál bude takhle mílovými kroky zlepšovat, tak myslím, že brzy bude mezi nejlepšími kanoisty na světě. A já doufám, že tam budu s ním," dodal Chaloupka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články