Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Počasí si zahrává i s Pohárem v Irvee. Češi přesto zvládli úvodní kvalifikace

Ani počasí v italské Irvee není zcela ideální. Dopolední kvalifikace kanoe byla zkrácená na jedinou jízdu, odpolední finále kajakářů a kajakářek se dokonce přesunulo na sobotu. Čeští reprezentanti přesto silnému větru odolávají zdatně. Kanoista Václav Chaloupka proklouzl kvalifikací ze druhého místa, Jiří Prskavec ze čtvrtého a Lukáš Rohan na příčce sedmé. Uspěly i všechny české reprezentantky. Přímý přenos sobotních a nedělních jízd sledujte živě na ČT sport a ČT sport Plus.

Václav Chaloupka na SP ve vodním slalomu
zdroj: Kanoe.cz

"Od dnešního rána fouká poměrně silný vítr. ICF udělala rozhodnutí, kanoistické kategorie zkrátila na jednu jízdu a odpolední program přesunula na sobotu, což bylo dobré rozhodnutí. Vítr v průběhu dne neslábl, spíše zůstal v setrvalém stavu," vysvětlil situaci šéftrenér české výpravy Jiří Prskavec starší.

V sobotu dopoledne tak přijdou na řadu kanoisté, kde druhé místo v kvalifikaci obsadil mistr světa z roku 2021 Chaloupka. Po čisté kvalifikační jízdě nestačil jen na Julese Bernardeta z Francie. "Já tady ty těžší podmínky mám rád, jsem na ně zvyklý z jarních závodů. Samozřejmě s tím člověk musí pracovat a být schopen poupravit herní plán, což se mi podařilo," popsal spokojeně.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Prskavec starší o změně programu Světového poháru v Irvee

Bez penalizace zvládli kvalifikaci i jeho reprezentační kolegové a s přehledem postoupili. Z českých kanoistek si nejlépe vedla devátá Martina Satková. Tereza Kneblová obsadila se dvěma trestnými sekundami třináctou příčku. Olympionička a úřadující vicemistryně Evropy Gabriela Satková ztratila na nejrychlejší Emanuelu Luknárovou ze Slovenska přes 25 sekund, ale i tak jako poslední, třicátá proklouzla do semifinále.

Odpoledne bude v sobotu patřit kanoistům včetně Jiřího Prskavce. "Přiznám se, že po olympiádě se mi na vodu úplně nechtělo. Zachránila mě druhá kategorie singlu, na kterém jsem dlouhou dobu nebyl. Po týdenní pauze jsem se do toho vrátil a přidal i kajak," prozradil svoji potřebu si od divoké vody na chvíli odpočinout.

V Irvee se letošní olympijský finalista cítí dobře. "Nemůžu říct, že by to bylo do top formy, ale tyhle dva závody chci podat co nejlepší výkony. Cílem je, aby mě to bavilo a dostal jsem se do pohody," upozornil Prskavec.

Znovu se zkoncentrovat po Paříži se snaží i Antonie Galušková. "Beru to volným průběhem a chci si to hlavně užít. Pocitově ta jízda byla mnohem horší, než to vypadalo. Voda je studená a foukal studený vítr. Byla tam spousta chyb, které se pokusím eliminovat do finálových bojů," popsala svoje 12. místo v kvalifikaci.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články