Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

České úspěchy v Seu pokračují. Fišerová obhájila celkové vítězství

Kanoistka Tereza Fišerová obhájila vítězství v celkovém hodnocení Světového poháru. V závěrečném slalomu sezony v Seu d'Urgell jí dnes stačilo třetí místo. Český úspěch na španělském kanálu podtrhla druhou příčkou v závodu Gabriela Satková.

Celkovým triumfem Fišerová navázala na Jiřího Prskavce, který si v sobotu v Katalánsku třetí vítězství v seriálu SP v kariéře pojistil finálovou výhrou. Vít Přindiš byl v konečném pořadí druhý.

"Moc si to užívám. Je to neuvěřitelné obhájit světové prvenství. A tím, že jsem na to necílila, tak mě to o to víc těší. Já jsem se vůbec nesoustředila na to celkové pořadí. Snažila jsem se zkoncentrovat tak, abych zajela finálovou jízdu trošičku podle plánu a nedělala tam žádné zbytečnosti třeba jako v Pau," konstatovala Fišerová.

Fišerová, jež v sobotu vybojovala celkové třetí místo mezi kajakářkami, figurovala před finále na druhém místě. Cestu k obhajobě jí naplno otevřela dosud vedoucí žena průběžného pořadí Mallory Franklinová, která nepostoupila z dopoledního semifinále. Fišerová ji díky dvojnásobným bodům za poslední závod o 17 bodů předstihla. Ohrozit ji mohla ještě hvězdná Jessica Foxová, ale v závěru trati favorizovaná Australanka minula branku a na šestý celkový triumf v kariéře na C1 nedosáhla.

Gabriela Satková, která před týdnem poprvé v kariéře ovládla závod SP v Pau, se díky stříbru posunula na konečné páté místo hned před Foxovou. Její sestra Martina, která tentokrát stejně jako Franklinová ztroskotala v semifinále, skončila osmá.

Druhé vítězství v kariéře uniklo Satkové o pouhých šest setin, o které prohrála s Němkou Andreou Herzogovou. "Já jsem úplně nadšená. Vůbec jsem nevěděla, že jsem jela tak rychle. Když jsem dojela do cíle a viděla jsem, že jsem druhá, tak jsem měla hroznou radost. Minulý víkend jsem vyhrála svoji první medaili ze svěťáku a teď mám další," radovala se mistryně Evropy do 23 let a česká šampionka Satková.

Českým kanoistům se v Seu nedařilo. Z trojice reprezentantů prošel do finále jen Václav Chaloupka, po padesátisekundové penalizaci za neprojetí branky v něm ale obsadil až deváté místo. Vojtěch Heger skončil v semifinále dvanáctý, Lukáš Rohan byl na 27. místě.

"Tak jsem se s tím už od začátku pral a neklouzalo to tolik, jak v tom semifinále. Letos prostě zvládnout ty dvě jízdy v těch dvou hodinách mi dělá problém. Vím, že příprava nebyla úplně optimální, myslím, že teď trochu fyzicky ztrácím, a je samozřejmě jenom na mně, abych s tím něco udělal do příštího roku. Ale jsem zklamaný. Semifinále se mi jelo suprově, doufal jsem, že na to navážu i ve finále, ale to tomu bylo na míle vzdálené. Mrzí mě to," konstatoval Chaloupka.

Celkové hodnocení díky finálovému triumfu poprvé v kariéře ovládl Francouz Nicolas Gestin, který těsně přeskočil dvojici Slovinců. Dosud vedoucí Luka Božič dnes skončil třetí a s Gestinem prohrál o sedm bodů. Olympijský šampion Benjamin Savšek ztroskotal v semifinále.

Finále SP ve vodním slalomu v Seu d'Urgell (Španělsko):

Muži:

C1: 1. Gestin (Fr.) 93,37 (0 tr. sekund), 2. Travé (Šp.) -0,09 (2), 3. Božič (Slovin.) -1,13 (2), ...9. Chaloupka -65,63 (58), v semifinále 12. Heger, 27. Rohan (všichni ČR).

Konečné pořadí SP (po 5 závodech): 1. Gestin 309, 2. Božič 302, 3. Benuš (SR) 232, ...13. Chaloupka 157, 16. Heger 138, 19. Rohan 117, 44. Větrovský 24, 46. Král (oba ČR) 21.

Ženy:

C1: 1. Herzogová (Něm.) 103,25 (2), 2. G. Satková -0,06 (2), 3. Fišerová -2,90 (0), ...v semifinále 14. M. Satková (všechny ČR).

Konečné pořadí SP (po 5 závodech): 1. Fišerová 251, 2. Franklinová (Brit.) 234, 3. Liliková (Něm.) 232, ...5. G. Satková 214, 8. M. Satková 196, 37. Matulková 31, 63. Morenová (obě ČR) 2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články