Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Srbská FA videem obvinila Rose z lhaní o rasistických pokřicích fanoušků

Praha - Srbská fotbalová asociace zveřejnila na svém oficiálním YouTube účtu video, které má zdiskreditovat slova anglického obránce Dannyho Rose. Ten si po kvalifikačním utkání na mistrovství světa fotbalistů do 21 let stěžoval na rasistické pokřiky domácích fanoušků, které zachytily i amatérské záběry. Video však končí v 76. minutě, přičemž Rose si stěžoval na urážky hlavně v posledních minutách a po konci utkání.

Naštvaný Danny Rose po utkání se Srbskem
zdroj: ISIFA

Den po prohře s Anglií (0:1) srbská fotbalová asociace odmítla nařčení Dannyho Rose, dle kterého měl být "cílem opičích skřeků pokaždé, když se dotkl míče." Asociace uvedla, že Roseova obvinění jsou vulgární a nevhodná po tom, co obránce po závěrečném hvizdu vzteky odkopl míč do davu. Za svůj čin dostal od rozhodčího červenou kartu.

Ve středu potom asociace pod nickem "Fudbalski savez Srbije", což je jedno z domácích jmen pro fotbalovou asociaci, vydala šestiminutový klip s názvem "Komu lže Danny Rose?". Video obsahuje sestřih obráncových doteků s míčem v průběhu celého zápasu, v němž jsou rasistické pokřiky stěží rozpoznatelné.

"Jak můžete vidět ve videu, v zápase UEFA U-21 play-off žádné nesportovní a rasistické chování nebylo," stojí pod videem. Přes absenci opičích skřeků však video dokazuje silné pískání fanoušků ve většině Roseových akcích, na jednom místě se obránce dokonce obrací k davu s prosbou o uklidnění.

"Při každém mém doteku s míčem mě srbští fanoušci rasisticky uráželi," řekl Rose ve středu. "Myslím, že by měli být potrestáni, jinak se nikdy nepoučí," dodal.

Fotbalová organizace UEFA začala oficiální vyšetřování události. Prezident srbské fotablové organizace Tomislav Karadžič se ve čtvrtek omluvil za pozápasovou strkanici mezi fotbalisty, opět ovšem odmítl jakékoliv rasistické pokřiky srbských fanoušků. "Srbové nikdy nebyli a nejsou rasisti. Reakce davu na prohru by se neměly směšovat s jedním z nejhorších hříchů moderní éry," řekl.

Zdroj
ČT sport, 100 Great Goals [100greatgoals.com], Guardian, YouTube

Hlavní zprávy

Nejčtenější články