Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Posledními čtvrtfinalisty jsou Španělé

Lublaň - Poslední volné místo ve čtvrtfinále mistrovství Evropy basketbalistů obsadili vítězové předchozích dvou šampionátů Španělé. Rozhodl o tom dramatický zápas osmifinálové skupiny F, v němž Chorvatsko porazilo po druhém prodloužení Řecko 92:88 a vyřadilo jej ze hry o postup.

ME v basketbale
zdroj: ČTK/AP

O vítězství Chorvatska, které je v čele skupiny F, rozhodl 18 sekund před koncem druhého prodloužení trestnými hody Bojan Bogdanovič. Celkem dal 22 bodů a byl nejlepším střelcem zápasu.

Dramatickou koncovku měl i zápas mezi Itálií a Španělskem. Basketbalisté Itálie dokázali v souboji se Španělskem smazat patnáctibodové manko, do prodloužení poslal zápas košem se sirénou Luigi Datome. Ten pak sehrál klíčovou roli i v nastaveném čase společně s Alessandrem Gentilem, jenž byl s 25 body nejlepším italským střelcem. Španěly táhl Marc Gasol, autor 32 bodů a deseti doskoků.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Itálie - Španělsko

Navzdory porážce nebudou španělští basketbalisté potřinácté za sebou chybět na velké akci mezi nejlepší osmičkou. Do ní prošli stejně jako další dva účastníci "české" základní skupiny Slovinci a Chorvaté.

Zato Italové se dokázali probojovat do čtvrtfinále po dlouhých devíti letech. Naposledy se jim to povedlo na olympijských hrách v Aténách, kde získali stříbro. "Dneska jsme porazili asi nejlepší tým, který na turnaji hraje," liboval si rozehrávač Pietro Aradori.

Řekové nakonec obsadili v osmifinálové skupině poslední místo, na které je odsunuli Finové po výhře nad domácím Slovinskem.

Program čtvrtfinále:

Středa 18. září:

17:30 Srbsko - Španělsko, 21:00 Slovinsko - Francie.

Čtvrtek 19. září:

17:45 Chorvatsko - Ukrajina, 21:00 Litva - Itálie.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články