Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Kapitán Bartoň: Jsem na tým hrdý, nevypustili jsme ani vteřinu

Celje – Česká reprezentace vyrostla z kabátu outsidera a do poslední čtvrtiny zápasu s Chorvatskem bojovala o postup do osmifinále mistrovství Evropy. Přestože čeští basketbalisté nakonec svůj poslední boj prohráli a turnaj pro ně skončil, kapitán týmu Luboš Bartoň je na své spoluhráče hrdý. Sice nyní prožívají zklamání, že se neprobojovali do osmifinále, ale Slovinsko podle něho mohou opouštět s hlavou hodně nahoře.

zdroj: ČT4

"Jako kapitán jsem hrdý na své mužstvo. Za celý šampionát jsme nevypustili ani vteřinu, makali jsme, i když se nám nedařilo. Třeba proti Španělsku nám to v útoku nešlo, ale v obraně jsme šlapali 40 minut. Všem borcům za to patří dík. Jsem hrdý a spokojený," řekl Bartoň.

Češi odjížděli na šampionát jako outsideři a příliš se od nich nečekalo. Přesto dokázali porazit Polsko a Gruzii a především svým rychlým a atraktivním basketbalem udivovali širokou veřejnost i odborníky "Neřekl bych, že jsme překvapili sami sebe. Každý z nás ví, že jsme schopní hrát dobře. Určitě jsme ale rádi, že jsme dvakrát vyhráli a měli jsme další zápas rozehraný na výhru. Obraz našeho výkonu byl velmi pozitivní a odjíždíme ze Slovinska s hlavou hodně vzhůru," dodal Bartoň.

Právě těsná porážka 60:62 v úvodním utkání s domácím Slovinskem je nyní o to bolestnější, že připravila Čechy o postup. "To Slovinsko samozřejmě mrzí, protože jsme měli tři šance na výhru, ale ani jednu jsme neproměnili. Ta výhra nám chyběla k tomu, abychom teď jeli do Lublaně. Ale zase jsme si to vynahradili proti Polsku, kdy už jsme to měli prohrané, ale zázrakem jsme to obrátili," připomněl Bartoň svou vítěznou trojku.

Tragédie jménem trestné hody a doskoky

V první půli byli Češi lepším týmem, ale poločasová přestávka je vyvedla z tempa a šest minut nedali ani bod, což Chorvaty nastartovalo. "Poločas vypadal dobře, ale pak nás oni faulovali, my nedávali trestné hody. Naopak oni získali sebevědomí, byli odvážnější v zakončení a zvedali střely, které normálně nezvedají. Navíc jim to tam padalo, zatímco nám nepadlo téměř nic. Proto nakonec vypadá výsledek tak, jak vypadá," zhodnotil Bartoň.

Hlavním důvodem porážky podle něho byly prohrané doskoky a špatná střelba trestných hodů. "Když zahodíme 16 šestek z 21 pokusů, tak to je příliš. To žádný tým nemůže smazat. A doskok jsme prohráli o 20, což je až neuvěřitelné. To jsou čísla na prohru o 40 bodů. Takže ještě můžeme být rádi, že to dopadlo tak, jak to dopadlo," řekl k porážce 53:70 s Chorvatskem.

S kapitánem souhlasil i nejlepší střelec týmu v tomto zápase Pavel Pumprla. "V důležitých chvílích, kdy jsme se nebyli schopni prosadit normálním košem a dostali jsme se jenom na ty šestky, tak by nám to pomohlo udržet se v bližším kontaktu. Bohužel jsme se s tím trápili nejen celý turnaj, ale i v přípravě, takže se na to teď nemůžeme vymlouvat," uvedl hráč, který zaznamenal 19 bodů.

Nadějné vyhlídky

I Pumprla je s turnajem spokojený. "Myslím si, že jsme předvedli mnohem víc, než se od nás čekalo, a že jsme nezanechali špatný dojem. Ohlasy máme slušné. Všem se líbila hra, kterou jsme předváděli. Jádro týmu je hodně mladé. Tahouni Saty s Veselkou měli první velký turnaj a můžou jich odehrát třeba ještě dalších deset. Turnaj nám ohromně pomohl a bude se nám to do budoucna hodit," prohlásil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články