Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Drahotová před MS: Mám za sebou jedno z nejtěžších soustředění v životě

Praha - Chodkyně Anežka Drahotová může být na blížícím se atletickém mistrovství světa v Pekingu černým koněm výpravy a pokusí se zaútočit na medaili. Na vrchol sezony se bude bronzová medailistka z loňského mistrovství Evropy necelé příští dva týdny připravovat na soustředění v Japonsku v Cukubě poblíž Tokia. Do Číny se přesune čtyři dny před závodem na 20 km, který je na programu v pátek 28. srpna.

Ilustrační foto

Drahotová důvěřuje svému kouči Ivu Pitákovi, který už v Japonsku dvakrát byl. Věří, že závěrečná příprava bude medailová. "Není to nereálné, formu mám," řekla Drahotová před cestou na dálný východ. Dosud jediné dvě chodecké medaile na MS vybojoval ještě za československé éry Slovák Jozef Pribilinec v letech 1983 a 1987.

Závěrečná příprava se ponese hlavně ve znamení aklimatizace a ladění formy. "Kopírujeme osvědčený program," prozradila dvacetiletá chodkyně. Před deseti lety v Cukubě totiž trénovala i Barbora Dibelková, která byla tehdy na MS v Helsinkách pátá. "To bych chtěla vylepšit," řekla juniorská mistryně světa i Evropy. Drahotová věří, že v Japonsku bude i přijatelnější vzduch. "Nejraději jezdím na závody pár dní předem," našla další pozitivum soustředění. "Neplánujeme nějak extrémně těžké tréninky, ale nějaké těžší budou. Nejsem zvyklá mít dlouhé volno," usmála se univerzální sportovkyně.

Už nejsem zelenáč, tvrdí Drahotová

Před dvěma roky v osmnácti letech Anežka Drahotová překvapila, když na MS v Moskvě valnou část závodu na 20 km vedla. Pak nestačila ve finiši, ale sedmé místo bylo při její premiéře mezi seniory úspěchem. A nyní by opět mohla být vidět často v čele závodu. "Ale už to nebude taková taktika, už nejsem zelenáč, rozvrhneme to jinak," plánovala. "Bude to chtít přečíst závod, ale od toho mám trenéra, aby mi poradil," řekla. Mám za sebou jedno z nejtěžších soustředění v životě, tvrdí Drahotová. Připravena je prý dobře. "Mám za sebou jedno z nejtěžších soustředění v životě, všechno dopadlo tak, jak mělo, natrénováno mám," ujistila Drahotová. "Teď záleží, jak to člověku sedne, jak se na to psychicky připravím. Špička je srovnaná, závod dlouhý, nejsou velcí favorité. Já se do toho nesmím hnát po hlavě, což je někdy můj problém," připustila česká chodkyně.

Nejspíš bude mít v Pekingu trochu "vymetenou cestičku" k medaili, neboť ruská federace coby velmoc této disciplíny pravděpodobně nepošle na šampionát své chodce. V minulých letech byly za doping potrestány tři desítky ruských chodců a svaz stáhl reprezentanty ze soutěží. V Moskvě získali domácí chodci čtyři z devíti medailí. "Já se k tomu nechci moc vyjadřovat, nevím kolem toho nic, uvidíme, co řekne startovka," nechtěla Drahotová komentovat situaci. "Já musím být schopna závodit s kýmkoliv," podotkla.

Olympijské hry v Pekingu sledovala jako třináctiletá v televizi. Pamatuje si vedro, ale také průtrž mračen před startem. "Asi na to připravená nemůžu být, nikdy jsem v takových podmínkách nezávodila, ale doufám, že jsem schopná závodit v jakýchkoliv podmínkách, bude to pro všechny stejné. Bude záležet, jak se na to každý adaptuje," uvedla atletka. Radost má však z toho, že start i cíl bude na olympijském stadionu. "Abych si to tam užila s ostatníma," dodala Drahotová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články