Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Čeští basketbalisté Španělům dlouho vzdorovali, nakonec prohráli o 21 bodů

Celje (Slovinsko) – Čeští basketbalisté na evropském šampionátu na senzaci nedosáhli, když prohráli s úřadujícími mistry Evropy ze Španělska 39:60. Svěřenci trenéra Pavla Budínského sice až do čtvrté čtvrtiny s favority drželi krok, ale v závěrečné části absolutně propadli, vstřelili pouze dva body a připsali si tak na konto druhou prohru ze tří duelů na turnaji. V základní skupině je ještě čekají klíčové souboje o postup s Gruzií a Chorvatskem.

Tomáš Satoranský brání Sergia Rodriguese
zdroj: ČTK/AP autor: Petr David Josek

Češi do utkání nasadili i Tomáše Satoranského, o jehož startu se kvůli zdravotním problémům dlouho spekulovalo. Lépe ale začal favorit ze Španělska, který byl  hned od prvních minut velice aktivní a v úvodu se trojkou Fernandeze ujal vedení. Český výběr měl problémy s agresivní obranou Španělů a vlastní střelbou, o čemž svědčí i 19% úspěšnost z pole. Nedařilo se ani jednomu z nejlepších hráčů probíhajícího turnaje Janu Veselému. Avšak ani Španělé neměli nejpřesnější mušku, a tak první čtvrtina skončila rozdílem jedenácti bodů 18:7.

Druhou desetiminutovku začali lépe Češi. Zatímco se úřadující mistři Evropy i nadále trápili, svěřenci Pavla Budínského zlepšili střelbu, obrannou činnost a stáhli náskok soupeře pouze na dva body. Místo vyrovnání však přišlo probrání Španělů, kteří během minuty nasázeli devět bodů a do kabin oba celky odešli za stavu 33:25.

Nastolený obraz hry pokračoval i po změně stran. Češi výborně bránili, Španělé byli nuceni střílet především ze složitých pozic a pod košem míče výborně sbíral Veselý s Bartoněm. Kámen úrazu byl však v útočné hře českého výběru, ve které docházelo ke zbytečným ztrátám a faulům. I přesto Češi díky koši Jiřího Welsche opět španělský náskok stáhli, tentokrát na pět bodů. V závěru čtvrtiny však favorit opět odskočil a do poslední desetiminutovky šly týmy za stavu 47:37.

V závěrečné části však Češi střelecky absolutně selhali. Za deset minut vstřelili pouze jeden koš za dva body, a i když ani Španělé nezářili, díky chybám českých hráčů nakonec odskočili na rozdíl jednadvaceti bodů a vyhráli 60:39.

Pavel Budínský (trenér):

Pozici nejlepšího českého hráče potvrdil Jan Veselý, který nasbíral sedm bodů a čtrnáct doskoků. Ve španělském dresu se střelecky dařilo zejména Rudy Fernándezovi, jenž dal čtrnáct bodů.

Mistrovství Evropy basketbalistů ve Slovinsku:

Skupina C (Celje):
ČR - Španělsko 39:60 (7:18, 25:33, 37:47)
Nejvíce bodů: Veselý a Pumprla po 7, Benda 6, Satoranský a Bartoň po 5 - Fernández 14, Rubio 10, Llull 8, Claver 6. Fauly: 14:13. Trestné hody: 8/6 - 13/10. Trojky: 3:6.

Rusové opět prohráli a jsou blízko vyřazení

Ruští basketbalisté se ani ve třetím utkání v základní skupině na mistrovství Evropy nedočkali výhry a jsou na pokraji vyřazení. Mistři Evropy z roku 2007 a obhájci bronzu z minulého šampionátu překvapivě podlehli i dosud rovněž neúspěšnému Švédsku vysoko 62:81 a mají jen teoretické šance na účast v osmifinále. Vedle severských outsiderů získaly předtím skalp sborné i basketbalově vyspělejší týmy Itálie (76:69) a Řecka (80:71).

Švédům pomohly se zachováním postupových šancí zejména posily z NBA. Jeffery Taylor z Charlotte dal 25 bodů, Jonas Jerebko z Detroitu 22 a přidal 13 doskoků. Nejlepším střelcem Rusů byl s 15 body Alexej Šved.

Ruský tým vloni získal bronz na olympijských hrách v Londýně, ale z tehdejšího kádru chybějí na Euru ústřední opory. Hvězdný Andrej Kirilenko dal přednost rodině, následovaly omluvy Viktora Chrjapy, Alexandra Kauna a nedlouho před šampionátem i Timofeje Mozgova po jeho podpisu smlouvy s Denverem.

Vedle hráčského kádru měli Rusové potíž i na trenérském postu, protože těsně před začátkem přípravy na ME rezignoval Řek Fotis Katsikaris kvůli neshodám s vedením svazu. Obměněné mužstvo, k jehož hlavním postavám i tak patří velmi zkušení Sergej Monja, Vitalij Fridzon, Alexej Savrašenko či Šved, se teprve na konci července ujal Vasilij Karasev.

"Myslím, že nemůžeme přemýšlet o tom, jestli máme ještě naději, nebo nemáme. Musíme hrát, ukázat normální basketbal a ne to, co jsme předvedli dnes," zlobil se Karasev. Připustil, že se mu nepodařilo dát dohromady kvalitní tým. "Nejhorší je, že nevidím v týmu žádného lídra. Někoho, kdo by vzal hru na sebe, zlomil zápas, udělal něco, co by zápas zachránilo," litoval ruský kouč.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články