Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Část atletické výpravy včetně obhájce Veselého nabrala směr Peking

Praha - Do Pekingu, dějiště atletického mistrovství světa, odletěla první část české výpravy. Na palubě nechyběla jedna z velkých nadějí na medaili a obhájce titulu oštěpař Vítězslav Veselý ani tyčkaři Jiřina Ptáčníková, Michal Balner a Jan Kudlička či obhájce bronzu v hodu kladivem Lukáš Melich.

Kouč Tomáš Dvořák o možném počtu medailových zisků hovořit nechtěl, ale upozornil, že mezi osmi nejlepšími atlety sezony podle tabulek jednotlivých disciplín má český tým hned osm zástupců. "A troufám si říct, že jsou to potentáti na zisk medaile. Ne jeden jako druhý, někteří k tomu mají blíž, ale věřím, že to bude úspěšné mistrovství světa, jako některé minulé," řekl Dvořák.

Dvořák: O medailích mluvit nebudu

Minulý šampionát v Moskvě patřil mezi nejúspěšnější, tituly vybojovali Veselý a překážkářka Zuzana Hejnová, bronz přidal Melich. "O medailích mluvit nebudu, nechci to zakřiknout, ale mám s kamarádem sázku, po mistrovství světa vám řeknu, kdo vyhrál," dodal šéftrenér.

Od roku 1995 nechyběl Dvořák na žádném šampionátu. Jako šéftrenéra ho čeká třetí MS, závodil na sedmi šampionátech, doma má tři zlata. Do Ósaky 2007 odjel, ale zranění ho na start nepustilo a o dva roky později v Berlíně byl jako spolukomentátor České televize, podobně jako na olympijských hrách právě v Pekingu v roce 2008. "Tehdy jsem měl nejlepší místo na stadionu, teď už to taková sláva nebude," vzpomínal Dvořák.

Je nám líto, video expirovalo.
První část atletů odletěla na MS do Pekingu

V Pekingu byl už loni, aby vybral hotel. Nesáhl po tom nejbližším k Ptačímu hnízdu, ale tým to zase bude mít blíž na tréninkový stadion a hlavně bude v přírodě. "Přeji si, aby ten kemp proběhl v pořádku, v klidu, za rozumného počasí," řekl Dvořák o více než týdenním pobytu před začátkem šampionátu. "Rozptylové podmínky v Pekingu jsou lepší, než byly v červenci, rosný bod jsem nezjišťoval," žertoval. "Čekají nás nyní dva dny zařizování, snad bude všechno klapat," doufal.

Jeho tým čítá 25 reprezentantů včetně výškařky Oldřišky Marešové, kterou pozvala IAAF. Pozvánku nakonec dostala také její kolegyně juniorka Michaela Hrubá, která však už na začátku sezony se startem nepočítala. Běžet "hladkých" 400 metrů by mohla i překážkářka Rosolová. "Nad touto možností se pousmála," podotkl Dvořák. Jinak je jeho tým relativně v pořádku. "Drobné problémy jsou vždycky, úplně zdravých atletů moc neznám," prohlásil Dvořák.

Potíže měl v začátku sezony Veselý, ale jeho tříslo by mělo být už v pořádku, naopak větší problémy má vícebojařka Eliška Klučinová, kterou nejprve bolela levá pata a nyní ji rozbolela pravá achilovka. Bronzová medailistka z halového ME v Praze dokonce několikrát uvažovala o tom, že by účast vzdala.

"Mám smíšené pocity, závěrečná příprava nebyla ideální, ale snad to bude dobré. Pata se začínala zlepšovat, ale jak jsem tomu ulevovala, tak mě začala bolet achilovka. Bude to asi překvapení, jak se to podepíše na výkonu," prozradila Klučinová. "Jeden den je to super, pak deprese, že to nejde, říkala jsem si několikrát, že to zabalím. Ale když jsem na to celý rok trénovala...," dodala Klučinová.

Melich bude rád za finálovou osmičku

Kladivář Melich roli obhájce nepřeceňuje, uvědomuje si, že jeho letošní výkonnost není jako před dvěma roky. V letošních světových tabulkách je na konci třetí desítky s výkonem 76,21, čtyři metry za osobním rekordem. "Člověk musí vždycky doufat, ale já chci hlavně hodit letošní maximum, a pokud to bude stačit na osmičku, budu rád," připustil. Na jaře byl zraněný, ale pak se snažil manko dohnat. "A trochu jsem to přepálil a přetáhl závit, snad se z toho po odpočinku trochu vyhrabu, řekl.

Trenér oštěpařů Jan Železný má před vrcholem sezony tři svěřence v nejlepší světové desítce. Obhájce titulu Veselý má vyrovnanou výkonnost a je v tabulkách šestý (88,18), Vadlejch je o dvě pozice za ním (86,21) a Frydrych figuruje na deváté pozici na světě (85,52). "Já doufám, že to dopadne dobře. Je to v jejich rukou, výkonnost na to mají," prohlásil Železný.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články