Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Budínský: Vrátili jsme mužskému basketbalu respekt a hrdost

Praha - Trenér českých basketbalistů Pavel Budínský bere mistrovství Evropy především jako turnaj, na kterém se povedlo vrátit respekt a hrdost českému basketbalu. I když se nakonec nepovedlo postoupit ze skupiny, výhry nad Polskem a Gruzií a především předváděná hra znamenaly překonání původních odhadů. Budínský věří, že mladý český tým má na to, aby se ještě zlepšil a v budoucnu hrál na těchto turnajích ještě významnější roli.

Pavel Budínský
zdroj: ISIFA/Lidové noviny autor: Jan Škvára

"Pokud budeme realisté, tak jsme trochu překonali náš odhad. Před začátkem nás pasovali na 22. místo, teď budeme končit někde mezi 13. a 16. místem. Navíc jsme svojí hrou nutili soupeře hrát nadoraz, dost jsme jim zatápěli, museli o nás přemýšlet a brali nás velmi vážně. Sice jsme nepostoupili, pro mě je ale hlavní, že jsme vrátili českému basketbalu respekt a hrdost," zhodnotil Budínský šampionát. Češi si dokonce mohli turnaj prodloužit, kdyby v prvním utkání zvládli koncovku se Slovinskem (60:62) nebo druhý poločas proti Chorvatsku.

Reprezentačnímu trenérovi se dobře poslouchalo, jak renomovaní trenéři ostatních týmů chválili českou hru založenou na agresivní obraně a na velmi rychlém přechodu do útoku. "Jsem velmi potěšen, že nás soupeři vnímali jako rovnocenného protivníka, dávali nám kredit za to, jakým způsobem tady vystupujeme, hrajeme, že dokážeme předvádět tak rychlý a dynamický basketbal," řekl Budínský.

Pavel Budínský: "Samozřejmě bychom si přáli pokračovat dál a po předvedeném výkonu bychom si to možná i zasloužili. Když se na to ale reálně podívám, tak se každému můžu podívat do očí a říct, že jsme ve Slovinsku udělali vše, co jsme měli a co jsme mohli."

Velkou měrou k tomu přispěli Tomáš Satoranský a Jan Veselý, kterým tento styl hry velmi vyhovoval. Především Veselý, který se dvě sezony trápil v NBA, Budínského svými výkony velmi mile překvapil, poté co se 17 body a 11 doskoky na zápas patřil k nejlepším hráčům základních skupin šampionátu. "Ukázal se v neuvěřitelném světle tím, jakým způsobem do toho dával tolik energie, jak bojoval, jak se rval. Zaslouží za to obrovský kredit od všech. Byl absolutně naším lídrem číslo jedna," pochválil kouč Veselého.

Věří, že tým kolem Veselého a Satoranského může hrát v budoucnu v Evropě ještě důstojnější roli. "Chci věřit, že tento tým má budoucnost. Většina hráčů, kteří byli letos v týmu, je stále ještě na začátku své, doufejme, velké kariéry. Hráči jako Honza Veselý nebo Tomáš Satoranský, Vojta Hruban, David Jelínek, Ondra Balvín, to jsou hráči, kteří podle mě toto mohou použít jako dobrý základ pro to, aby se zlepšovali. V nich je ta budoucnost," dodal Budínský.

Klíčový podle něj byl především týmový výkon, který je důležitější než to, kolik je v kádru hvězd. "Třeba Turecko s Ruskem mají velká jména, ale už v přípravě jsem na nich pozoroval, že nemají dobrou chemii v týmu, dějí se tam špatné věci, které se přenášejí na samotné hráče a naopak. Proto dopadli tak, jak dopadli," řekl Budínský.

Naopak chválu si podle něj zaslouží týmy bez velkých hvězd jako Finsko a Ukrajina, které postoupily do osmifinále. "Fini dokázali, jak velmi kvalitním týmem jsou, že to není jen národ hokejistů. Družstva jako Finsko, Ukrajina nebo Lotyšsko ukázala, v čem tkví kouzlo basketbalu. Když máte na papíře možná menší hvězdy, ale silný tým, protože jsou hráči pospolu, mají dobrou chemii a dokážou reprezentovat svojí zemi, tak mají šanci porážet věhlasnější týmy," dodal Budínský.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články