Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Basketbalisté porazili Gruzínce rozdílem třídy

Celje (Slovinsko) – Svůj čtvrtý zápas na evropském šampionátu zvládli čeští basketbalisté nepoměrně lépe než kterýkoliv z předchozích. Gruzíncům se bodově vzdálili hned v samém počátku střetnutí, k čemuž přispěli svými vynikajícími výkony především Tomáš Satoranský a Jan Veselý. V polovině utkání byl rozdíl mezi oběma mužstvy 19 bodů a kolem dvacetibodové hranice se držel i ve zbytku zápasu. Skóre se nakonec zastavilo na poměru 95:79. Postup do osmifinále mají basketbalisté na dosah.

Česko - Gruzie
zdroj: AP Photo autor: Petr David Josek

Čeští basketbalisté vstoupili do utkání úspěšným pokusem Petra Bendy, bodově se pak činili především Veselý se Satoranským. Co reprezentanty sráželo, byly časté obranné fauly, které posléze gruzinští hráči takřka neomylně trestali. Přesto se v první čtvrtině povedlo Čechům od soupeře bodově odpoutat a skóre se po prvních deseti minutách střetnutí zastavilo na poměru 26:15. Hráčům se dařila oproti předchozímu utkání se Španěly střelba, čemuž napomáhal rychlý a co možná nejjednodušší přechod do útoku.

Do druhé čtvrtiny nastoupil poprvé v zápase Luboš Bartoň, hvězdou však byl především Tomáš Satoranský, jehož bylo plné hřiště a po třinácti minutách měl na svém kontě již 12 bodů. Gruzínci vypadali čím dál více frustrovaněji a vršili technické chyby – zde se basketbalistům hodil excelentní střelec z trestných hodů Bartoň, který je i nyní proměňoval s železnou pravidelností. Rozdíl mezi oběma mužstvy byl po polovině zápasu už devatenáctibodový.

Na hranici 20 bodů se náskok českého týmu pohyboval i ve třetí čtvrtině. Vidět byl především Jan Veselý, který dokázal míč několikrát doskočit, ve skvělém výkonu pokračoval Tomáš Satoranský. Zbraně basketbalistů byly podobné jako v předchozích čtvrtinách – rychlý přechod do útoku a přímočará hra. Skóre se zastavilo na poměru 75:54.

Zřetelný průběh měla i poslední čtvrtina. Výtečný zápas hrál kromě Satoranského rovněž David Jelínek, který působil dojmem, jako by se po nevydařených předchozích duelech probudil. Trenér Čechů se snažil šetřit hlavní opory, čehož Gruzínci částečně využili a na chvíli stáhli náskok až na třináct bodů. Český výkon se však posléze znovu zlepšil a konečný stav utkání byl 95:79.

Pavel Budínský:

"Klíčovým faktorem bylo tempo našeho basketbalu a náš útok. Dobře jsme přihrávali míč, chodili jsme do střelby. Dali jsme 60 bodů z vymezeného území, naše hra byla rovnoměrná. Jsem s tím velmi spokojený."

"Proti Španělsku jsme měli špatný útok, ale dnes jsme v ofenzivě hráli dobře jako tým, posouvali jsme míč, dávali jednoduché koše, měli otevřené střely. Jsme rádi, že jsme vyhráli a stále jsme ve hře o postup," řekl po zápase Satoranský. "Je to naše druhé vítězství, to je sladký moment pro český basketbal. Je skvělé, že jsme pořád ve hře o postup do další fáze. Užívám si to. Teď se musíme připravit na Chorvatsko. Bude to velmi těžké utkání," dodal Budínský.

ČR - Gruzie 95:79 (26:15, 54:35, 75:54)

Nejvíce bodů: Veselý 27, Satoranský 20, Jelínek 11, Pumprla 10 - Cincadze a Markoišvili po 20, Šermadini 18, Sanikidze 10. Fauly: 18:24. Trestné hody: 31/22 - 19/13. Trojky: 3:6.

Chorvatsko nabralo sebevědomí před soubojem s Čechy

Chorvati se ve večerním utkání postavili divácké přesile a dokázali zdolat favorizované domácí Slovince, kteří do té doby procházeli turnajem bez zaváhání. I tentokrát to v Celje vypadalo na vítězství týmu pořadatelské země, Slovinci ve druhém poločase vedli již o třináct bodů, Chorvaté však dokázali srovnat náskok soupeře a utkání dovést do prodloužení. V něm již dominovalo Chorvatsko, které nakonec zvítězilo 76:74.

Chorvaté, příští soupeř českého týmu, se tak s bilancí tří výher a jedné porážky dotáhli na vedoucí týmy skupiny C Španělsko a Slovinsko, vinou horšího skóre drží před závěrečným zápasem v základní skupině třetí – tedy poslední postupovou – pozici. Česká republika ztrácí na Chorvaty jediný bod, pondělní duel těchto dvou soupeřů tak bude zároveň přímým soubojem o postup do nadstavbové části šampionátu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání ME v basketbalu: Slovinsko - Chorvatsko

Rusové podlehli Finům a na mistrovství končí

Ruští basketbalisté prohráli na mistrovství Evropy i s Finskem, byť až po dvou prodlouženích 83:86, a turnaj ve Slovinsku pro sportovní velmoc skončí už po základní skupině. Podobný osud potkal i polskou reprezentaci v "české" skupině C, týmu německého kouče Dirka Bauermanna sebrali již tak minimální naděje podle očekávání úřadující šampioni Španělé vysokým vítězstvím 89:53.

Obhájci bronzu a šampioni z roku 2007 Rusové měli dobrou možnost uchovat si alespoň teoretické šance na postup, ale v poslední minutě normální hrací doby ztratili pětibodové vedení 62:57. O čtyřbodový náskok pak přišli v prvním prodloužení a v dalším nastavení se po trojkách Salina a Möttöläho jejich osud na turnaji naplnil. Finové naopak podruhé v historii slaví postup do další fáze.

Španělé vtrhli do zápasu s Poláky podobně, jak končili předchozí duel s Čechy, kterým v poslední čtvrtině dovolili dát jen dva body. Polský tým se v úvodních dvou hracích obdobích zmohl jen na pět a osm bodů a v poločase prohrával už 13:49.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Rusko - Švédsko

Skupina A (Lublaň):

Velká Británie - Německo 81:74 (42:38), Francie - Ukrajina 77:71 (35:36), Izrael - Belgie 87:69 (41:33)

Skupina B (Jesenice):

Bosna a Hercegovina - Makedonie 62:54 (29:28), Srbsko - Lotyšsko 80:71 (38:28),  Litva - Černá Hora 77:70 po prodl., (63:63, 32:34)

Skupina C (Celje):

Španělsko - Polsko 89:53 (49:13), ČR - Gruzie 95:79 (54:35), Chorvatsko - 

Skupina D (Koper):

Finsko - Rusko 86:83 po 2. prodl. (75:75, 67:67, 31:30), Itálie - Řecko 81:72 (36:38), Turecko - Švédsko 87:74 (40:35).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články