Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Veslaři Slavie jako první v nové éře zvítězili na pražských Primátorkách

Napínavý 108. ročník závodu osmiveslic mužů o Primátorský štít ovládla čistá posádka VK Slavie Praha před společenstvím Slavie a Přerova. Pražských Primátorek se po změně pravidel neúčastnila pražská Dukla, ve vítězné lodi ale sedělo hned šest jejích členů. Osmy žen suverénně vyhrála posádka favorizovaného společenství Itálie a SK Hamr.

Posádka vítězné osmiveslice Slavie
zdroj: ČTK autor: Michaela Říhová

Před letošním ročníkem se v nejslavnějším tuzemském veslařském závodě výrazně změnila pravidla. Poprvé na Vltavě chyběla takzvaná resortní sportovní centra včetně Dukly, a tak elitní veslaři hájili barvy svých mateřských klubů. Nová pravidla tak slibovala větší atraktivitu zejména závodu mužských osmiveslic, kterému desítky let kraloval právě pražský klub.

Loď SK Slavia patřila mezi mírné favority a od startu předpoklady naplňovala. Cílovou pásku protla posádka v sestavě Martina Součková, Jan Hájek, Tomáš Zobal, Daniel Nosek, Petr Melichar, Jan Chlebovský, Adam Kulhánek, Ruslan Vikol a Filip Zima o tři sekundy a o délku jedné lodi dříve než veslice složená z dalších členů Slavie a Přerova. Třetí místo obsadil druhý favorit složený z borců ČVK a Mělníka.

"Dostala jsem skvělý materiál a je to pro mě vrchol kariéry, že kluci, které trénuji od patnácti šestnácti let, teď vyhrají ten hlavní závod," řekla kormidelnice vítězné osmy a zároveň trenérka Martina Součková.

V historii dokázala čistá posádka Slavie pražské Primátorky ovládnout pouze v letech 1910 a 1938, několikrát se pak její veslaři zapsali do historie závodu ve spojení s jinými týmy.

V závodě ženských osmiveslic se rovněž těšily favoritky. Společenství italského klubu Canottieri Lario a SK Hamr suverénně porazilo druhý tým VK Blesk. "Do zatáčky jsme vjížděly s velkým náskokem a poté už měly holky krásný přehled. Italky jsou úplně skvělé," pochválila kormidelnice Barbora Matoušová dvě italské závodnice Elisu Grisoniovou a Gretu Parraviciniovou ve vítězné lodi.

Finále skifu žen ovládla dle očekávání Lenka Antošová v dresu Slavie. "Plánovala jsem co nejrychleji odjet, abych si to pak mohla pohlídat. Jiné to je tím, že je to v září a měla jsem po olympiádě dlouho volno. Proto mi ten závod dal dnes hodně zabrat," komentovala svůj třetí úspěch na Primátorkách Antošová. Českou olympioničku zároveň potěšilo, že první tři místa ve finále obsadily právě lodě Slavie.

Jarní skulérský závod Rösslera-Ořovského aneb skif mužů vyhrál s obrovským náskokem Jan Potůček z pražské Dukly a získal své druhé vítězství v tomto tradičním klání, které se poprvé jelo v roce 1895. "Chtěl bych všem poděkovat, že sem přišli. Podmínky mi nevadí, vyhovuje mi to. I ten protivítr, tam se pozná ten tvrdý trénink. Pro dnešek se asi cítím jako česká skifařská jednička," řekl po vítězství Potůček, který i v zamračeném počasí celou trať odjel ve slunečních brýlích.

Tradiční křest vodou pro nové šampiony Primátorek
zdroj: ČTK autor: Michaela Říhová

S vyloučením resortních klubů z Primátorek nejsou všichni závodníci spokojení: "Jsem v tom rozpolcený. Jsem duklák srdcem a zároveň jsem i slavista. Dukla k Primátorkám patří. Teď závody klesly na klubovou úroveň a osobně si myslím, že organizátoři se spíše měli snažit závody dostat do světového měřítka. Tímto jsme udělali krok vzad," řekl jeden z šesti členů Dukly sedících ve vítězné osmiveslici Filip Zima.

Ani Antošová nepatří mezi zastánce aktuálních změn. "U kluků vidím smysl v tom, aby pořád nevyhrávala Dukla, i když já se na ně vždy ráda podívám. I z pohledu diváka se radši podívám na to nejlepší, co u nás je v jedné lodi, než když se rozutečou každý do jiné posádky. V ženských to žádný smysl nedává, protože pro ženy jsou dva resorty a klub s tím nemá nic moc společného," podotkla elitní česká veslařka.

Primátorky, veslařská regata:

Muži:

Skif (Jarní skulérský závod Rösslera-Ořovského): 1. Potůček 7:54,9, 2. Diblík (oba Dukla Praha) 8:03,8, 3. Baldinus (Děčín) 8:05,6.

Osma: 1. Slavia Praha (Zima, Vikol, Kulhánek, Chlebovský, Melichar, Nosek, Zobal, Hájek, korm. Součková) 6:13,9, 2. Přerov/Slavia (Gajdušek, Sedlák, Šišma, Ouředníček, Bruncvík, Šágr, Řimák, Mařík, korm. Pěkná) 6:17,2, 3. ČVK Praha/Mělník (Humpolec, Mach, Nový, Slavík, Šimánek, Oppitz, Keller, Helešic, korm. Perglerová) 6:19,8.

Ženy:

Skif (O Stuhu Podolí): 1. L. Antošová 8:41,0, 2. Jurková 8:43,2, 3. Neuhortová (všechny Slavia) 8:46,0.

Osma: 1. Hamr/Cano (Grisoniová, Solařová, P. Žižková, Parraviciniová, Hartmanová, Šantrůčková, Zámostrná, Hajníčková, korm. Matoušová) 7:08,0, 2. Blesk Praha (Skálová, Pašková, Klimková, Howeová, Vičíková, Kropáčková, B. Podrazilová, E. Podrazilová, korm. Vyhnalová) 7:21,2, 3. Pardubice (Stoklasová, Příhodová, Kiacová, Flamíková, Činková, Štěpánková, Vlastníková, Novotná, korm. Lukošik) 7:24,2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články