Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Vraštil s Šimánkem pojedou na ME o medaile, Synek s Podrazilem skončili v semifinále

Po pátečních rozjížďkách pokračovalo v italském Varese mistrovství Evropy ve veslování. O postup do finále usilovalo i kvarteto českých posádek, ale o cenný kov se v neděli popere jen dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil s Jiřím Šimánkem, který dojel v semifinále třetí. Dvojskif Ondřej Synek - Jakub Podrazil skončil pátý a nepostoupil stejně jako dvojka bez kormidelnice Pavlína Flamíková - Anna Šantrůčková či párová čtyřka Filip Zima - Jan Potůček - Tomáš Šišma - Jan Fleissner.

Dvojskif Vraštil - Šimánek
zdroj: ČTK/AP

Vraštil se Šimánkem, kteří se chtějí pokusit stejně jako "těžký" dvojskif Synek - Podrazil v dodatečné kvalifikaci o postup na olympijské hry v Tokiu, boj o kýženou třetí pozici zvládli. Čtvrté Španěly Caetana Hortu a Manela Balasteguie porazili o tři desetiny sekundy.

"Je to skoro dvacet měsíců, co jsme naposledy závodili s váhou 70 kg. Tak jsme byli sami zvědaví, jak nám to půjde. A musím říct, že se nic nezměnilo. Bolí to pořád stejně, soupeři také pořád stejně závodí. Pěkně až do konce," popsal Vraštil. "A to je asi přesně, proč to v lehkých vahách máme tak rádi." 

S jízdou a úspěšným finišem byl spokojený. "Musím pochválit Jirku, který mě krásně hnal a přidával trochu turba do mého dieselu," pokračoval osmatřicetiletý veslař. "Ještě vidíme rezervy ve třetí pětistovce. Ale jinak spokojenost. První A finále na dvojskifu na mistrovství Evropy pro nás. A dobrý první krok pro olympijskou kvalifikaci v květnu," dodal Vraštil.

Synek s Podrazilem při svém premiérovém startu na dvojskifu postoupili do semifinále až přes páteční opravy a o den později je ve třetí společné soutěžní jízdě dělilo od třetího místa, které zajišťovalo účast ve finále A, třináct sekund.

"Nadšení u nás teď nepanuje, rozhodně jsme měli jiné ambice," hodnotil Synek. "Závod se nám nepodařil. Po pětistovce a přechodu do tempa nám to úplně odjelo. Fyzicky na tom jsme, myslím, dobře, ale prostě nepřeneseme sílu do rychlosti. V neděli nás čeká finále B a pak, jak jsme řekli, vše vyhodnotíme," dodal.

Ve finále B se v neděli představí i dvojka bez kormidelnice Flamíková - Šantrůčková, která byla v opravách čtvrtá, a v semifinále pátá párová čtyřka Zima - Potůček - Šišma - Fleissner.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články