Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Veslařské MS v Račicích je za dveřmi. Cokoli do desítky se počítá, hlásí Češi

Událost, která tu dlouho nebyla. Skoro tři dekády. Téměř 950 veslařů z 65 zemí se během osmi dnů představí na mistrovství světa v Račicích. Do bojů o 20 medailových sad se zapojí také 13 českých lodí. Podle předsedy veslařského svazu Ondřeje Šebka i sportovního ředitele Ondřeje Synka budou úspěchem umístění do desáté příčky. Šampionát v Račicích odstartují nedělní rozjížďky, finále jsou na programu od pátku do neděle 25. září. Přímé přenosy vysílá ČT sport i ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Labe aréna v Račicích se čile připravuje na MS ve veslování

"Pro české veslování je to obrovská příležitost i zodpovědnost. Můžeme ukázat veslování širšímu publiku. Chtěli bychom, aby na finálový program byly tribuny plné," řekl Šebek. "Medaile je z říše snů, finále je skvělé a cokoli do desítky se počítá," dodal.

"Všichni jsou zdraví a stoprocentně nachystaní. Doufám, že předvedou supervýkony," prohlásil Synek, který se v Račicích oficiálně rozloučí s úspěšnou kariérou. Na exhibici historicky nejúspěšnějšího českého veslaře dorazí řada jeho neméně slavných bývalých soupeřů v čele s dvojnásobným olympijským vítězem Novozélanďanem Mahém Drysdalem. Jejich skifařský závod na 500 metrů je na programu závěrečný den.

Jedinečný závod

Vedle Drysdalea se na exhibiční Synkově rozlučce představí další dvojnásobný olympijský vítěz Nor Olaf Tufte, zlatem pod pěti kruhy se může pochlubit také Slovinec Iztok Čop. Doplní je ještě Brit Alan Campbell a Švéd Lassi Karonen.

Synek věří, že si ještě před tím se všemi popovídá. "Příprava probíhá zdárně. Už jsem byl třikrát na vodě, jsem schopen ujet 250 metrů. Snad se zvládnu připravit na dvojnásobek. Myslím, že ostatní jsou tak na 150," řekl Synek. "Doufám, že když už se kluci vypraví přes půl světa, je jim jasné, jak to má dopadnout," dodal se smíchem pětinásobný mistr světa a držitel tří medailí z OH.

Na srpnovém ME v Mnichově Češi vybojovali jednu účast ve finále A a pět ve finále B. O nejlepší výsledek se postarali Miroslav Vraštil s Jiřím Šimánkem, pátí v kategorii dvojskifů lehkých vah. Zkušení závodníci, kteří se před pár dny vrátili z třítýdenního soustředění v Chorvatsku, budou v Račicích největším tuzemským želízkem v ohni.

"Necítíme se tak, ale asi to tak bude. Chceme se dostat do finále A, jenže k tomu vede dlouhá cesta," řekl Vraštil.

"Hrozně rychle to uteklo a jsem natěšená. Žádný konkrétní výsledek ale říkat nechci," doplnila Lenka Antošová, jež před pěti lety v Račicích slavila evropské zlato na dvojskifu s Kristýnou Fleissnerovou. Ta je nyní na mateřské, a tak Antošová přesedlala na skif.

Mistrovství světa se kvůli pandemii koronaviru a odkladu olympijských her naposledy konalo před třemi lety. Češi tehdy v Rakousku na medaili nedosáhli. Posledním tuzemským cenným kovem je Synkovo stříbro na skifu z MS 2018 v Plovdivu.

Nominace

Muži:

Jan Potůček (skif); Jan Cincibuch, Jakub Podrazil (dvojskif); Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek (dvojskif lehkých vah); Jan Chládek, Adam Kulhánek (dvojka bez korm.); Milan Viktora, Jiří Kopáč (dvojka bez korm. lehkých vah); Adam Kapa, Jakub Kyncl, Matěj Mach, Dmytro Baranivskyj (čtyřka bez korm.); Filip Zima, Tomáš Šišma, Dalibor Neděla, Jan Fleissner (párová čtyřka); Daniel Nosek, Adam Šnajdr, Jan Čížek, Jan Chlebovský, Štěpán Keller, Marek Diblík, Václav Baldrián, Matouš Dočekal, kormidelnice Barbora Zelenková (osma).

Ženy:

Lenka Antošová (skif); Pavlína Flamíková, Radka Novotníková (dvojka bez korm.); Alice Prokešová, Markéta Nedělová (dvojskif); Kristýna Neuhortová, Veronika Činková (dvojskif lehkých vah); Simona Pašková, Alžběta Zavadilová, Eliška Podrazilová, Barbora Podrazilová (párová čtyřka).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články