Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Veslaři pojedou na MS i o Tokio. Možná smělý plán, ale chceme tam pět lodí, zní z české výpravy

Boj o olympiádu v Tokiu bude v plném proudu. Na veslařské mistrovství světa v rakouském Ottensheimu, které startuje v neděli, vysílá česká výprava devět posádek. Z toho sedm bude startovat v olympijských kategoriích. Při první hlavní šanci kvalifikovat se na letní olympijské hry v roce 2020 by výprava ráda uvítala pět postupujících. 

Ondřej Synek
zdroj: ČTK

"Na šampionátu se počítají medaile nebo kvalifikovaná místa na olympiádě, nic mezi tím. Pro nás je důležitější, než jestli se podaří jedna, dvě nebo více medailí, dostat co nejvíce lodí na olympiádu. A stejně to má i většina federací," řekl předseda Českého veslařského svazu Dušan Macháček.

Hlavními adepty na start pod olympijskými kruhy budou elitní skifaři Ondřej Synek a Miroslava Topinková, dvojka bez kormidelníka Jakub Podrazil, Lukáš Helešic a dvojskif Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová. Účast v Tokiu si zajistí vždy všichni finalisté, skifařů postoupí na hry devět.

"Stanovili jsme si možná smělý úkol kvalifikovat na olympijské hry pět lodí a já pěvně věřím, že se nám to podaří. Ideálně už na mistrovství světa v Rakousku," uvedl Macháček. Další šanci postoupit do Tokia budou mít veslaři na dodatečné kvalifikaci v Lucernu příští rok na jaře.

Je nám líto, video expirovalo.
Synek a Topinková vyhlíží MS a cestu do Tokia

Macháček věří, že se o postup popere i čtyřka bez kormidelníka Matěj Tikal, Matyáš Klang, Petr Melichar, Matěj Mach a dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek.

"Čtyřka bez byla na loňském mistrovství světa devátá, což by bylo letos místo za postupem. Jsou to naši nejlepší nepároví veslaři a věřím, že se jim to podaří," uvedl Macháček. Vraštil se Šimánkem byli před rokem na šampionátu v Plovdivu sedmí, a pokud výsledek letos zopakují, do Tokia postoupí.

Šampionát v Ottensheimu začne v neděli, finálové boje jsou na programu příští týden od pátku do neděle.

Nominace ČR:

Muži:

Ondřej Synek (skif); Jan Cincibuch (skif lehkých vah); Jakub Podrazil, Lukáš Helešic (dvojka bez korm.); Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek (dvojskif lehkých vah); Jan Hájek, Jiří Kopáč (dvojka bez korm. lehkých vah); Matěj Tikal, Matyáš Klang, Petr Melichar, Matěj Mach (čtyřka bez korm.)

Ženy:

Miroslava Topinková (skif); Lucie Žabová, Anna Žabová (dvojka bez korm.); Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová (dvojskif)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články