Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Topinková si návrat po mateřské dovolené užila. Objeví se na olympiádě v Tokiu?

Veslařka Miroslava Topinková má za sebou comeback k velkým závodům. Jakožto mimořádně úspěšná skifařka ho po mateřské pauze prožila na evropském šampionátu v Glasgow v párové čtyřce. Nedopadl slavně – česká posádka, ve které byla Topinková spolu s Alenou Schejbalovou, Helenou Hlasovou a Lucií Heranovou, skončila poslední. Sedmatřicetiletá olympijská vítězka z Londýna 2012 si návrat i přesto pochvalovala.

Miroslava Topinková s dcerou Adélou
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Topinková je matkou dcery Adélky od poloviny loňského září. Připouští, že její život se hodně změnil. "Je to další etapa v mém životě. Než jsme měli holčičku, tak jsem se sportu věnovala na sto procent. Až teď mi vlastně došlo, kolik času jsem sportem trávila. Předtím mi to nepřišlo. Asi tím, jak mě to bavilo a byla jsem do toho tak zainteresovaná, přišlo mi normální, že se od rána do večera věnuju sportu," řekla Topinková.

Péče o dceru vyžaduje přirozeně hodně času. "Teď vidím, že když potřebuju být s malou a nechci být dlouho bez ní, tak na trénink je potřeba daleko víc času, než tomu v tuhle chvíli můžu dát. Dá se říct, že trénuju jednou denně. Občas dvakrát až třikrát do týdne," přiblížila mistryně světa z roku 2011, v jejíž medailové sbírce je i dalších pět cenných kovů z MS.

Do Glasgow Adélku s sebou nevzala. "Ona je taková, že v noci moc nespí. I s dopravou by to bylo složitější. Tím, že to bylo takhle na krátkou dobu, jsme to zvládli. Naštěstí má ráda lidi a je veselá. Takže vím, že nijak nestrádala. Hodně ji hlídá moje máma, která je z ní úplně nadšená. A hlídá i manžel, takže když u ní zrovna nejsem, má se kdo o ni postarat."

Právě ME ve Skotsku znamenal pro Topinkovou doposud největší odloučení. "Stýskalo se mi. Když pak člověk ještě vidí nějaké malé dítě... V prvním roce dítě dělá strašné pokroky. Jako maminka jsem ráda a nechci chybět u důležitých momentů," prohlásila.

Přiznala, že při závodě se dokáže stále plně zkoncentrovat, i když se to v ní trochu pere. "Za ty roky, co jsem zvyklá závodit, to mám pořád stejně. Soustředím se na start a snažím se podat maximum. Akorát má člověk pochyby, že by se do přípravy možná vlezlo víc věcí. Teď je ale prostě situace, jaká je. Snažím se bojovat, přestože vím, že bych potřebovala natrénovat daleko víc," nezastírá Topinková.

Dlouhá léta byla zvyklá jezdit na skifu sama, s parťačkami si užije více zábavy. "Mě ta společnost baví. Škoda, že když jsem jezdila na skifu, tady žádný ženský tým nebyl. Teď už je holek víc. Naše posádka není složena z nejlepších a podle toho vypadají výsledky. Ale je dobré něco dělat, než nedělat vůbec nic, sedět se založenýma rukama a nadávat, jak to tady stojí za prd," vylíčila Topinková.

Mirka Topinková Knapková
zdroj: Reuters autor: GONZALO FUENTES

Věří, že může být pro ostatní inspirací a zdrojem zkušeností. "Když to tak bude, jen dobře. S holkama je legrace. I když člověk nemá výsledky, tak vidí ten pokrok, jak se chtějí zlepšovat a chtějí na tom pracovat. Baví mě to. I když je to velká změna oproti tomu, když jedete a máte ostatní lodě za sebou," smála se Topinková.

Zatím neví, zda setrvá v lodi i po sezoně. "Je to vždy dilema. Když už to člověk dělá, rád by vozil výsledky. Nikdo nechce jezdit poslední. Zatím jsem ve fázi, kdy přemýšlím, co zlepšit a jak zrychlit naši loď. Ještě jsme nevyčerpali všechny možnosti, abychom řekli: 'Na tohle kašleme, budeme dělat něco jiného'. Cítím se čím dál líp. Kdykoliv bych chtěla, tak bych se mohla vrátit na skif. To umím a cesta je jednoduchá," věří Topinková.

Nevyloučila ani start na olympiádě v Tokiu za dva roky. "Fyzicky se cítím velmi dobře. Uvidíme, jak to půjde. Kdyby se mi podařilo být zpátky ve špičce, tak jo. Pokud bych jezdila takhle, tak bych to asi zvažovala," zakončila Topinková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články