Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Topinková po návratu vybojovala na ME bronz, Synek neuspěl

Miroslava Topinková se po dvouleté pauze vrátila na skif a na mistrovství Evropy v Lucernu vybojovala po skvělém finiši v posledních metrech bronz. Dvojka bez kormidelníka Jakub Podrazil, Lukáš Helešic skončila pátá. Ostřílený skifař Ondřej Synek medailové ambice nenaplnil a ve svém prvním mezinárodním startu v sezoně skončil až šestý. Z vítězství se radoval Oliver Zeidler z Německa.

Svěřenkyně trenéra Tomáše Kacovského se až do mezičasu na 1500 metrů držela na šestém místě, v drtivém závěru se ale posunula na třetí pozici. Z vítězství se radovala úřadující mistryně světa Sanita Puspereová z Irska, za kterou Topinková zaostala o 1,67 sekundy. Stříbro získala Jeannine Gmelinová ze Švýcarska.

"Kde jsem vzala síly na finiš? Ani nevím, asi jsem jich hodně pošetřila během závodu, kde mi všichni ujeli. Pět set metrů před cílem jsem zjistila, že jich mám ještě dostatek, tak jsem si řekla, že by byla škoda toho nevyužít. Tak jsem zafinišovala," usmívala se Topinková, která ale bezprostředně po projetí cíle nevěděla, jak dopadla. "Moc jsem kolem sebe nekoukala. Nevěděla jsem, kdo je přede mnou a kdo za mnou. Jela jsem, co to šlo," řekla.

Je nám líto, video expirovalo.
Nepovedená Synkova finálová jízda a bronzové představení Topinkové

Topinkové se v Lucernu dařilo od pátku, v rozjížďce byla druhá a semifinále vyhrála. "Poté, co jsem v rozjížďce poslala Holanďanku Scheenaardovou do oprav, tak jsem si na finiš věřila. Po Světovém poháru jsme se trochu zaměřili na trénink vyšší frekvence, abych ve finiši měla síly, a jsem ráda, že to takhle dopadlo. Musím se ale přiznat, že jsem ani nedoufala, že se to až tak podaří," uvedla účastnice čtyř olympijských her.

"V Lucernu se mi ale obecně jezdí dobře, dobrý finiš se mi zde podařilo udělat již vícekrát," řekla Topinková.

Neskutečný finiš skoro jako na dvojskifu

Brněnská rodačka se po narození dcery Adély v říjnu 2017 vrátila k veslování loni, kdy byla členkou reprezentační párové čtyřky. Letos se vrátila na skif a dnes soupeřkám jasně vyslala vzkaz, že s ní v bojích o medaile musí počítat.

"Když jsem dojela do cíle a ani jsem nevěděla, kolikátá jsem, protože posledních sto metrů si nepamatuju, tak mi Irka (Puspereová) říkala, že mě vítá zpátky. Asi měla o závodě lepší přehled než já," usmívala se Topinková, která si poté na břehu musela vyslechnout i vtípky, zda ví, že závodí na skifu, a ne dvojskifu. Její čas na poslední pětistovce 1:46,76 byl totiž o čtyři sekundy rychlejší než u vítězky.

Za medailovými pozicemi

Pod stupni vítězů skončila dvojka bez kormidelníka Jakub Podrazil, Lukáš Helešic. Veslaři pražské Dukly byli v minulosti na ME již třikrát čtvrtí, tentokráte dojeli na jezeře Rotsee pátí.

"Chtěli jsme přetrhnout šňůru čtvrtých míst. Tak jsme ji přetrhli, ale špatným směrem," uvedl Helešic. "Nepodařilo se nám přejít po startu do našeho klasického závodního tempa. Trápili jsme se s tím celou trať, čehož soupeři využili a dost se nám vzdálili. Zkusili jsme zabojovat v posledních metrech na to naše oblíbené čtvrté místo, ale to nám o devět setin vzali Italové," dodal.

Synek mohl usilovat o šestý kontinentální titul, nakonec ale obsadil až šesté místo. "Ideální to nebylo od začátku závodů. Minulý týden jsme to asi trošku přehnali s tréninkem a jsem nějaký unavený. Jeli jsme sem s tím, že jsme se na akci speciálně nepřipravovali a mistrovství Evropy jsou plnohodnotné závody. Trochu jsem na to doplatil, je to škola života," řekl šestatřicetiletý skifař.

Veslař pražské Dukly ale z nezdaru nedělal tragédii. "Od začátku jsem trošku zadřenej. Špatně už bylo, že jsem v pátek v rozjížďce nebyl schopný ujet Belgičanovi a Izraelci, což jsou soupeři, kterým bych ujíždět měl. Natrénováno ale mám dobře," uvedl Synek.

Ve finále B se představily dvě české posádky. Skifařka lehkých vah Kristýna Neuhortová jej vyhrála, a celkově tak obsadila 7. místo, dvojskif lehkých vah Jiří Šimánek, Miroslav Vraštil byl pátý, a o jednu pozici tak vylepšil svůj loňský výsledek z Glasgow.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články