Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Synek i Topinková jsou v semifinále MS. Helešic s Podrazilem si naopak zkomplikovali boj o Tokio

Semifinále mistrovství světa ve veslování se odehraje i se skifaři Ondřejem Synkem a Miroslavou Topinkovou. Oba své čtvrtfinálové vytoupení bez problémů zvládli a nadále si drží i šanci na kvalifikační místo pro olympijské hry v Tokiu 2020. Uspěl i dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek a v opravách dvojskif Kristýna Fleissnerová, Lenka Antošová.

Sport
zdroj: ČT4

Naopak nečekaně vyhasly šance dvojky bez kormidelníka Jakub Podrazil, Lukáš Helešic, kteří se mezi trojici postupujících nedokázali probojovat. Další šanci vybojovat si účast na olympiádě budou mít v dodatečné kvalifikaci v květnu v Lucernu.

Pětinásobný světový šampion Synek do semifinále postoupil z prvního místa, olympijská vítězka z Londýna Topinková z druhého a Vraštil se Šimánkem byli ve čtvrtfinále také druzí. Všichni postup bezpečně kontrolovali, i když například Topinková zaostala za úřadující mistryní Evropy a obhájkyní zlata Sanitou Puspureovou z Irska o 15 sekund.

Je nám líto, video expirovalo.
Synek i Topinková zvládli čtvrtfinále MS

"Čekala jsem, že Irka pojede přede mnou. Včera jsem trenérovi ve srandě říkala, že doufám, že nepojedu na její vlně ještě před kilákem, ale myslím, že kolem kiláku už tam vlny byly, takže jsem věděla, že je hodně vepředu. Jela jsem ale hlavně na postup, což se mi podařilo," řekla Topinková. Se svou jízdou byla ale spokojená. "Bylo to lepší než v rozjížďce. Podařilo se mi chytit rytmus dráhového tempa, jela jsem docela vysokou frekvencí," uvedla Topinková, která usiluje o postup na páté olympijské hry.

V klidu čtvrtfinále zvládl také Synek, který dokázal porazit i dánského vítěze dvou letošních Světových pohárů Sverriho Nielsena. "Trošku jsem si ho vyzkoušel. On se ale snažil až do konce, kdy jsem musel trošku přitlačit, protože jsem se nechtěl nechat předjet. Myslím si ale, že bych mohl ještě přidat," uvedl Synek, který přiznal, že dva dny před čtvrtfinále byl hodně nervózní. "Rozjížďka nám toho totiž moc neřekla. Teď jsem si ale ověřil, že je to dobré, a věřím si," řekl Synek.

Spokojení byli i Vraštil se Šimánkem. "Cítíme se super, nejlépe za poslední roky. I přes mé letošní zranění. Závěrečné dva měsíce přípravy byly skvělé a musím poděkovat trenérům, že se domluvili s trenéry bratrů Sinkovičů, kteří nás vzali k sobě a mohli jsme se připravovat s nimi," řekl Vraštil Radiožurnálu a ocenil spolupráci s chorvatskou bratrskou dvojicí, která startuje na dvojce bez kormidelníka.

Semifinále čeká Vraštila se Šimánkem již ve čtvrtek. "Je to dobře, alespoň nemáme čas myslet na blbosti. Teď to bude o regeneraci. Chceme ale do finále, jednoznačně. Myslím si, že na to máme," řekl Vraštil. Letenky do Tokia si v Ottenheimu zajistí v jejich kategorii jen sedm posádek, postup do finále by jim tak dal jistotu.

Chce se mi z toho brečet, řekl Helešic

Zatímco lehký dvojskif o olympijský sen stále bojuje, Podrazil s Helešicem o šanci zajistit si v Rakousku kvalifikaci do Tokia přišli. Čeští reprezentanti budou mít další možnost na vrcholné akci příštího roku v dodatečné kvalifikaci v květnu v Lucernu.

Loňští vítězové Světového poháru a sedmá posádka z minulého mistrovství světa v Plovdivu obsadili ve čtvrtfinále čtvrté místo. Od třetí příčky, která jako poslední zajišťovala pokračování v boji o olympiádu, je dělily více než dvě sekundy. V Rakousku veslaři bojují v kategorii dvojek bez kormidelníka o jedenáct míst pro Tokio. "Chce se mi z toho brečet, co bych k tomu řekl. Je to obrovské zklamání," řekl Helešic.

Posádku teď na MS čeká boj jen o 13. místo. "Laikům se těžko vysvětluje, co se stalo, ale my jsme se nemohli najít. Nemohli jsme chytit náš rytmus. Je to, jako když si ve fotbale nepřihraješ, bez toho gól nevstřelíš," smutně konstatoval Helešic. "Každý závod, který se nepovede, bolí dvakrát tolik. Když se jede špatně, tak je bolest dvojnásobná," uvedl Podrazil.

Podle očekávání ve stejné fázi šampionátu skončily šance dvojky bez kormidelnice Anna Žabová, Lucie Žabová. Češky obsadily čtvrté místo, ale od postupové pozice je dělilo propastných 12 sekund. Do semifinále nedokázal postoupit ani Jan Cincibuch, který byl v neolympijském skifu lehkých vah čtvrtý.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články