Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Synek cítí před sezonou formu. Jasný cíl je postup na olympiádu, hlásí

Čeká ho už devatenáctá veslařská sezona, přesto na jejím startu cítí nervozitu. Důvodem je, že v srpnu na mistrovství světa bude Ondřej Synek kromě cenných kovů bojovat také o postup na olympijské hry 2020. Právě zajištění účasti v Tokiu je pro šestatřicetiletého skifaře jasný cílem. Dobrou zprávou je, že cítí formu, což hodlá ukázat na blížícím se mistrovství Evropy.

Ondřej Synek
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Chtěl bych postoupit na pátou olympiádu," vyslovil Synek jasný cíl. Poprvé startoval na hrách pod pěti kruhy na dvojskifu v Aténách v roce 2004 a pak už vozil medaile ze skifu. V Pekingu 2008 i v Londýně o čtyři roky později vybojoval stříbro, které v roce 2016 doplnil v Riu de Janeiro bronzem.

Ze světového šampionátu, který bude hostit Linec - Ottensheim, se na olympiádu dostane devět skifařů, což by pro pětinásobného mistra světa neměl být problém. "Ač se zdá, že to bude jednoduché, tak to opravdu jednoduché není. Je to vždy vyhrocené a jde o to zvládnout to v hlavě a nenechat se znervóznit," konstatoval.

Ideální scénář je postoupit do šestičlenného finále. "Pak je to v klidu," podotkl Synek. Očekává ale, že přes své bohaté zkušenosti bude před závody nervózní. "V podvědomí bude, že postoupit chce čtyřicet závodníků, protože další možností, jak se dostat na olympiádu, je kvalifikace těsně před hrami, což by narušilo přípravu."

Trénink na sezonu se obešel bez zdravotních problémů a nemocí. "Za což jsem vděčný. Cítím se plný sil a řekl bych ve formě," odhadl Synek a doplnil: "Akorát s regenerací je to horší. Tomu jsme trošku přizpůsobili trénink, ale všechno zvládám, jak jsme si s trenérem (Milanem Dolečkem starším) předsevzali."

Synek se rozjel na exhibici v Norsku, pak vynechal první Světový pohár a poprvé se v ostré akci představí na mistrovství Evropy v Lucernu. "To je Mekka veslování. Je to tam nádherný, nefouká boční vítr a super se tam závodí," těšil se.

Nepojede ani na druhý díl SP a místo toho vyrazí do Velké Británie. Poprvé v kariéře se chystá na královskou regatu do Henley. "Vždycky jsem se trochu bál a letos jsem si říkal, že je poslední možný termín to jet, protože příští rok je olympiáda a to nepřipadá v úvahu," prohlásil Synek. Vyhlíží unikátní atmosféru, která tamní závod provází. "Jsou to společensky nejprestižnější veslařský závody," konstatoval.

Během zimní přípravy měl postaráno o vyplnění času i mimo trénink. Byl znovu zvolen předsedou veslařského klubu v rodném Brandýse nad Labem. Loni klub po letech žádostí konečně získal dotace a rekonstruoval loděnici. "To mi zabralo nějaký čas a zároveň to byl ventil. Kdybych jenom vesloval a trénoval, tak bych se z toho zbláznil. To jsem vydržel ve dvaceti nebo pětadvaceti, kdy jsem myslel jen na veslování, ale teď jsou to i zkušenosti do budoucna. Budou se mi hodit," řekl.

Nyní už přemýšlí nad žádostmi o dotace a sháněním financí na druhou etapu rozšíření a přestavby loděnice. Zároveň se snaží co nejvíce věnovat dětem. "A sekání trávy, ta roste furt," smál se. Na otázku, jak to bude s jeho kariérou po olympiádě v Tokiu, jestli bude pokračovat, odvětil: "Ještě jsem neřešil, co bude dál. Zatím nejsem vůbec rozhodnutý. Myslím si, že možná jo. Myslím si, že možná ne."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články