Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Synek: Celkem se nám to vydařilo, snad to vydrží do příštího roku. Kolegy veslaře vzal čepovat pivo

Ondřej Synek je z pozice sportovního ředitele Českého veslařského svazu se světovým šampionátem v Račicích spokojený. Těší ho i výsledky českých reprezentantů, které by stačily na několik míst na olympijských hrách. Devětatřicetiletý bývalý skifař se v Labe Areně zároveň definitivně rozžehnal s kariérou, a to v dosud nevídané exhibici, na kterou se sjely světové veslařské legendy.

Českým veslařům se v Račicích podařilo dosáhnout na jedno hlavní finále, dvojskif lehkých vah Vraštil, Šimánek dojel pátý. Finále B se pak povedlo dvojce bez kormidelníka Flamíková, Novotíková, do desátého místa skončil i dvojskif Podrazil, Cincibuch a osmiveslice.

"Myslím, že se nám to celkem vydařilo. Měli jsme teda jen jednu finálovou účast, ale i ty účasti ve finále B jsou super. Kvalifikovali bychom z tohoto mistrovství světa tři, možná čtyři lodě, kdyby si Lenka Antošová o jedno místečko polepšila," zhodnotil mistrovství na domácí vodě Synek.

Vyhlídky na olympijskou kvalifikaci do Paříže by tak nemusely být pro české veslování vůbec černé: "Je to úžasné, myslím si, že by to před šampionátem nikdo neřekl, že pojedeme takhle o olympiádu, a doufám, že to závodníkům a trenérům vydrží do příštího roku."

Závěrem račického šampionátu proběhla také očekávaná rozlučka Synka s kariérou. V exhibičním klání na 500 metrů se kromě něj představili i všichni jeho letití rivalové – Novozélanďan Mahé Drysdale, Slovinec Iztok Čop, Nor Olaf Tufte, Brit Alan Campbell a Švéd Lassi Karonen.

"Začal jsem trénovat někdy předminulý týden, byl jsem si dvakrát na vodě a potom další týden zase dvakrát. Tady jsem byl třikrát dokonce. Zatím to jde, technicky je to dobrý, fyzicky je to šílený," smál se pětinásobný mistr světa.

"Jsem šťastný, že jsem to dojel do cíle i takhle docela dobře. Kluci na konci zastavili, tak to bylo hezké gesto. Určitě bych nevyhrál, ale nemyslím si, že jsem jel úplně pomalu," hodnotil svou hvězdnou rozlučku Synek, který se až do vypuštěného závěru soupeřů držel okolo druhého místa za nejrychlejším Tuftem.

Trojnásobný olympijský medailista si pro své kolegy přichystal také program mimo vodu, nejvíce času strávil s legendárním Drysdalem, který do Prahy dorazil už ve středu. "Byli jsme se podívat po Praze, včera jsme měli školu čepování piva. To bylo super, všem se to líbilo, byli překvapení, jak jedno pivo může mít čtyři chutě. Večer půjdem na nějakou party," vyprávěl devětatřicetiletý skifař.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články