Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Suverénní Vraštil se Šimánkem pojedou na MS v Račicích o medaile

Vynikající formu má na světovém šampionátu ve veslování v Račicích dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil - Jiří Šimánek. Postup do finále si Češi zajistili vítězstvím ve svém semifinále, v němž porazili druhé Italy Pietra Rutu se Stefanem Oppou o více než sekundu. Dvojka bez kormidelnice Pavlína Flamíková - Radka Novotníková naopak obsadila čtvrté místo a čeká ji finále B.

V Račicích zopakovali Vraštil se Šimánkem vítězství ze čtvrtfinále a opět za sebou nechali zmíněné Italy, třetí posádku z olympijských her v Tokiu a obhájce stříbra z minulého MS. Svěřence trenéra Michala Vabrouška v domácím prostředí zatím předčil jen v úvodní rozjížďce aktuálně nejlepší dvojskif lehkých vah Fintan McCarthy, Paul O'Donovan z Irska.

"Ani pořádně nevím, co bych k tomu řekl. Vždy jsme byli spíše na pomezí béčka a áčka, strašně moc jsme se snažili do áčka dostat a dost často nám to uteklo o fous. Teprve loni se nám začalo dařit. Uspěli jsme v olympijské kvalifikaci, na Evropě i na olympiádě. A teď se nám podařilo vše načasovat. Skládačka do sebe zapadla," hodnotil spokojený Vraštil.

Česká dvojice postoupila do finále olympijské disciplíny na MS poprvé. "A teď si to chceme maximálně užít. Ať to stojí za to," podotkl veslař, který v říjnu oslaví 40. narozeniny.

V sobotu budou Vraštil se Šimánkem bojovat o první českou medaili od MS 2018, kdy byl skifař Ondřej Synek stříbrný. "Jako favorité se ale pořád necítíme. Jsou tady Italové, Irové. Největší špičky v našem sportu. Když jsem vedle nich, tak se úplně necítím jako rovnocenný partner. Cítím ale, že to může klapnout," uvedl Šimánek, podle něhož jsou medailovými aspiranty i Švýcaři Jan Schäuble a Raphael Ireland.

Flamíková s Novotníkovou postupové místo neudržely 

Flamíková s Novotníkovou dlouho držely třetí postupové místo, ještě v polovině trati měly náskok téměř sekundu na Chorvatky Josipu a Ivanu Jurkovičovy. Na metě 500 metrů už s nimi ale o setinu sekundy prohrávaly a nakonec za přemožitelkami z rozjížďky zaostaly o téměř tři vteřiny.

"Myslím si, že to byl z naší strany dobrý závod. Daly jsme do toho úplně všechno a na konci jsem byla úplně tuhá," řekla Novotníková. "Je mi líto, že jsme nepostoupily, ale zklamaná nejsem. Daly jsme tam všechno, co jsme mohly," doplnila Flamíková.

Start ve finále B a postup mezi dvanáct nejlepších posádek v disciplíně je podle české dvojice dobrý základ do příští sezony, kdy chtějí na světovém šampionátu bojovat o kvalifikaci na olympijské hry 2024 v Paříži. "Tam to bude důležité. Víme, na čem pracovat. Tohle byl jen jeden krok na cestě," podotkla sedmadvacetiletá Novotníková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články