Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Šimánek: Třeba to na medaili vyjde na olympiádě

Další čtvrté místo do sbírky přidali na mistrovství světa ve veslování Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek na dvojskifu lehkých vah. Těsně po stupni vítězů skončili na olympijských hrách v Tokiu a dvakrát na evropském šampionátu. Věří, že se na stupně vítězů společně dostanou, ideálně na olympiádě v Paříži v příštím roce, kam si v Bělehradě zajistili postup. Přímý přenos z MS ve veslování sledujte dnes od 13:00 na ČT sport a ČT sport plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Finále dvojskifu lehkých vah s Vraštilem a Šimánkem

"Nikdy nejedeme na svět s tím, že jedeme pro medaili. Pak se to vyvíjí tak, že bychom ji mohli mít, ale nakonec to nevyjde. Tak třeba na olympiádě, to by bylo neuvěřitelné," řekl Šimánek po finálovém závodě. "Je super, že jsme čtvrtí na světě. Zase je to brambora... Já bych navrhoval federacím, aby začaly dávat medaile za čtvrté místo. Už je to fakt trapné," pousmál se Vraštil.

Přestože i nadále čekají na velký společný úspěch, odletí z Bělehradu spokojení. Základním cílem bylo kvalifikovat se na olympiádu do Paříže. "U mě převažují jednoznačně pozitivní pocity. Jeden velký je, že jsme kvalifikovaní, druhý, že to máme za sebou, a třetí, že jsme jeli dobrý závod," řekl Šimánek. Potěšil ho zejména odstup od aktuálně nejlepší světové posádky Paula O'Donovana a Fintana McCarthyho z Irska. "V důležitém závodě jsme jim takhle blízko dlouho nebyli," podotkl mladší z české dvojice.

I Vraštil měl radost, že česká posádka potvrdila, že do finále patří. "Domluvili jsme se, že takhle pojedeme, že na to máme natrénováno. Připravovali jsme se tak, abychom dokázali jet vepředu, což se nám tady ve všech závodech povedlo," řekl Vraštil. "I když medaile byla čtyři vteřiny, tak na konci to tam už nebylo. Průběh závodu byl ale takový, jak jsme si řekli, a udrželi jsme za sebou dvě rychlé posádky. Zaslouženě jsme byli v áčku," doplnil jej Šimánek.

Olympijskou jistotu získali Vraštil se Šimánkem již postupem do finále, i proto dnes mohli jet uvolněněji. "Na mistrovství světa je vždy nejhorší čtvrtfinále, semifinále, kdy já sotva promluvím slovo. Jsem úplně sevřený. Teď to bylo uvolněné, ale je vidět, že na průběh závodu to nemá vliv. Člověk jede, na co má. Je dobré vědět, že tyhle pocity nehrají takovou roli," řekl Šimánek.

Do Tokia postoupili až z náročné dodatečné kvalifikace, tentokrát se budou moct na vrcholnou akci sezony v klidu připravovat. "Je pravda, že příprava teď bude možná trošku klidnější. Olympiáda vás ale hrozně žene. Pamatuji si, jak jsme se připravovali na Tokio a dávali jsme do toho všechno, a to jsme ještě ani nemysleli na medaili. Teď na ni trošku vzadu v hlavě myslet budeme. Budeme makat na 110 procent. Věřím, že zase uděláme skvělou přípravu a v Paříži do toho dáme všechno," podotkl Šimánek.

Zatímco čtyřicetiletý Vraštil se bude chystat již na čtvrtou olympiádu, Šimánek startoval jen v Tokiu, kde zažil specifické hry bez diváků a s koronavirovými omezeními. "Těším se, až půjdu do olympijské jídelny a všichni na sobě nebudou mít roušky a respirátory. Míra často mluví o olympiádě v Londýně. V Paříži asi nebude tolik lidí, ale budou tam. Těším se, interakce ve vesnici bude jiná. Bude to pravý olympijský zážitek," řekl Šimánek.

I Vraštil má pro Paříž speciální motivaci. Přímo ve Francii by jej mohla podporovat manželka s brzy tříletou dcerou. "Ve čtvrtek po semifinále jsme už koukali po nějakém bydlení a jak je to se vstupenkami," uvedl Vraštil. Věří, že ke vstupenkám se dostane i proto, že moc českých veslařů na olympiádě nebude. "Tak by na nás mohli být hodní," pousmál se.

Před rokem po MS se Vraštil chystal na Ironmana na Havaji, tentokrát si nic podobného nenaplánoval. "Už tady vtipkovali angličtí moderátoři, že po závodě sednu na kolo a pojedu domů, abych si zatrénoval na nějaký triatlon. To ale letos nehrozí. Já věděl, že sezona bude strašně vyhrocená kvůli kvalifikaci. Jsem rád, že si odpočinu, pojedu za rodinou, dáme si asi ještě nějakou dovolenou v teple u moře," plánoval. O pár minut později ale přiznal, že to s odpočinkem nebude tak žhavé. "S manželkou a kamarádem jsme vyhlíželi nějaký maraton na konci října v Benátkách, ale nebude to, že bych hned zítra šel běžet," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články