Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Šimánek s Vraštilem a Podrazil s Cincibuchem míří do čtvrtfinále. Ostatní české lodě čekají opravy

V Česku odstartoval po devětadvaceti letech světový šampionát ve veslování v račické Labe aréně. Výborný výkon předvedl dvojskif lehkých vah s Jiřím Šimánkem a Miroslavem Vraštilem. V poslední rozjížďce skončili druzí a postoupili do čtvrtfinále. Ze třetího místa do čtvrtfinále prošel také dvojskif Jakub Podrazil, Jan Cincibuch. Do oprav půjdou skifaři Jan Potůček a Lenka Antošová, stejně jako dvojka bez kormidelníka Adam Kulhánek a Jan Chládek.

Český dvojskif lehkých vah vyrazil do své rozjížďky bez bázně a celý závod držel tempo s mistry světa a olympijskými vítězi z Irska. Fintan McCarthy a Paul O´Donovan nakonec Vraštila se Šimánkem porazili jen o dvě sekundy.

"Jsme strašně spokojeni, jelo se nám fantasticky. Potvrzuje se to, co jsme říkali už před mistrovstvím, že naše forma je dobrá. Jízdu jsme zvládli i v náročných podmínkách a velkých vlnách," řekl Vraštil.

Čtvrtá posádka z loňských olympijských her v Tokiu ale dnešní výsledek a vcelku vyrovnaný souboj s McCarthym a O'Donovanem nepřeceňuje. "V rozjížďce si každý hlídá svoje a těžko se odhaduje, co to znamená. Je ale fajn, že jsme s nimi jeli celou dobu a je to dobrý předpoklad na hezký výsledek ve finále," uvedl Šimánek.

Ve čtvrtfinále se představí také dvojskif s Jakubem Podrazilem a Janem Cincibuchem. V rozjížďce, kterou vyhráli legendární bratři Valent a Martin Sinkovičové z Chorvatska, dojel český pár třetí s výraznou ztrátou patnácti sekund.

"Náš první závod byl jako vždy trošku rozporuplný. Alespoň ale víme, co musíme zlepšit. V další jízdě se musíme trochu srovnat a zrychlit. Rumuni jsou na naši úrovni a měli bychom s nimi jet vyrovnaně," řekl Podrazil ČT. "Splnili jsme úkol v podobě postupu do čtvrtfinále, Rumuny jsme ale na posledních závodech porazili," dodal Cincibuch.

Postupový klíč do semifinále byl ke skifařkám tvrdý, přímo šla dál vždy jen vítězka. Antošová trochu doplatila na svou rozjížďku, ve které nastoupila také úřadující olympijská vítězka Emma Twiggová z Nového Zélandu.

Česká skifařka se až do poloviny závodu držela na druhém místě, poté ji ale předjela nejprve Britka Hannah Scottová a následně i Desislava Angelová z Bulharska.

Skifaři usilovali o tři postupová místa do čtvrtfinále, Potůček podle očekávání do bojů o přední umístění nezasáhl. Za třetím Piotrem Plominským z Poska zaostal o více než dvacet sekund.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články