Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Šimánek: Jako favorité se pořád necítíme, ale věřím, že to může klapnout

Na mistrovství světa v Račicích zatím Miroslav Vraštil s Jiřím Šimánkem potvrzují postavení nejlepších českých veslařů současnosti. Na dvojskifu lehkých vah postoupili suverénně do sobotních bojů o medaile a v domácím prostředí budou usilovat o životní výsledek. Čtvrtá posádka z loňských olympijských her v Tokiu zatím v Račicích prohrála jen v úvodní rozjížďce s fenomenálními Iry Fintanem McCarthym a Paulem O'Donovanem.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Vítězné semifinále dvojskifu lehkých vah Vraštil - Šimánek

"Jako favorité se pořád necítíme. Jsou tady Italové, Irové. Největší špičky v našem sportu. Když jsem vedle nich, tak se úplně necítím jako rovnocenný partner. Věřím ale, že to může klapnout," uvedl Šimánek po vítězném semifinále, ve kterém česká loď dokázala opět porazit medailisty ze všech vrcholných šampionátů Pietra Rutu a Stefana Oppa z Itálie.

"Finále může být úplně jiné. Mohou (Italové) skvěle začít, jet tak celý závod a my si nečuchneme," konstatoval Šimánek.

Irové McCarthy a O'Donovan jsou podle něj nedosažitelní. "Třetí místo je ale, myslím, otevřené," poukázal Šimánek na očekávaný souboj s Janem Schäublem a Raphaelem Irelandem ze Švýcarska. "Celou sezonu jsem si na Švýcary věřil. Nikdy se nám je zatím nepodařilo porazit, tak uvidíme v sobotu," dodal s úsměvem.

Vraštil se Šimánkem nicméně v Račicích dokazují, že medaili mohou získat. "Ani pořádně nevím, co bych k tomu řekl. My jsme byli vždy spíše na pomezí béčka a áčka, strašně moc jsme se snažili do áčka dostat a dost často nám to uteklo o fous. Teprve loni se nám začalo dařit. Uspěli jsme v olympijské kvalifikaci, na Evropě i na olympiádě. A teď se nám podařilo vše načasovat. Skládačka do sebe zapadla," prohlásil Vraštil.

Skvělá forma i před 40. narozeninami

Společně závodí od roku 2017 a evidentně si sedli. Navíc mají jejich výkony zlepšující se tendenci. "Já říkám poslední tři roky pořád to samé. Letos jsem na tom nejlépe, co jsem kdy byl. Za tři týdny mi bude čtyřicet a musím to opět opakovat. Cítím se skvěle. Asi je to i díky Jirkovi, který je mi jednoznačně nejlepším parťákem," prohlásil Vraštil.

Sport
zdroj: ČT4

Základem dobrého rozpoložení svěřenců Michala Vabrouška je vydařený závěrečný kemp v Chorvatsku, kde se připravovali společně s domácími veslařskými hvězdami Martinem a Valentem Sinkovičovými.

"Zvedli jsme si tam sebevědomí. Byli jsme pro ně rovnocenní partneři, nebyli jsme sparing do počtu, ale často jsme udávali v tréninku tempo. Tady jsme se v rozjížďce jen ujistili, že to nebyla náhoda. Že jsme na tom opravdu dobře. Jezdíme ale lehké váhy, což není nikdy jednoduché. Máme ještě navíc jednu disciplínu, váhu. I to je ale zatím v pohodě," poukázal Vraštil na skutečnost, že nemají problém ani s váhovým limitem 70 kg.

Vraštil i Šimánek si sobotní finále chtějí maximálně užít. Poprvé totiž pojedou na MS v olympijské disciplíně o medaile. "Finále už je za odměnu, může se stát cokoli. Pojedeme, jak nejlépe umíme. Může to být náš poslední závod, minimálně na měsíc odložíme vesla," podotkl Vraštil.

"Projít sítem mezi posledních šest je neskutečně těžké a hrozně si vážím toho, že se nám to povedlo. Teď to bude umocněné tím, že na finále přijde spousta lidí," doplnil Šimánek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články