Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

S koncem jsem smířený, říká Synek. A chybějící olympijské zlato? Tak to ve sportu chodí

Veslařská závodní kariéra Ondřeje Synka je u konce, nyní už bude pokračovat v jiné roli –⁠ trenérské. Když se ohlíží zpět, cení si nejvíce své dlouhověkosti v profesionálním sportu a vyrovnanosti svých výkonů. Jedinou velkou medailí, která v Synkově kariéře chybí, je ta zlatá z olympijských her.

Ondřej Synek s bronzovou medailí z OH v Riu de Janeiro
zdroj: REUTERS autor: Carlos Barria

Šestadvacet let poté, co vstoupil do světa "velkého" veslování, dnes ukončil aktivní kariéru Ondřej Synek. Skifař, který v říjnu oslaví 39. narozeniny, sbíral úspěchy na mistrovství světa a Evropy, olympijských hrách i Světových pohárech. Poté, co s ohledem na zdravotní problémy i nedostatečnou výkonnost zrušil svůj start na olympiádě v Tokiu, se rozhodl již dále nezávodit.

"Jestli jsem dojatý? Spíše jsem spokojený. Vím, že chci skončit, jsem s tím smířený a takhle jsem si to vždy představoval," řekl Synek po tiskové konferenci, na které své rozhodnutí ukončit aktivní kariéru oficiálně oznámil. "Nejradši na to budu vzpomínat jako na celek. Veslování mi strašně moc dalo, formovalo mě a víceméně mě vychovalo k úctě, odpovědnosti, disciplíně. Budu na to vzpomínat jako na krásnou etapu života. Vesluji 26 let a hrozně mě to baví, bavilo a doufám, že ještě bavit bude," podotkl.

Synek se stal pětkrát mistrem světa, emotivní byl zejména první triumf v roce 2010, kdy na Novém Zélandu poprvé na velké akci porazil domácí legendu Mahého Drysdala. "Byl to zlomový okamžik. Byl jsem první v České republice, kdo dokázal vyhrát mistrovství světa v olympijské disciplíně a ještě na skifu. Byla to pro mě hrozná euforie," přiznal.

Synek: Cením si dlouhověkosti a vytrvalosti

Hodně si cení i faktu, že dokázal sbírat úspěchy na světových šampionátech pravidelně. "Byl jsem osmnáctkrát v řadě ve finále na mistrovství světa a z toho patnáctkrát v řadě na bedně. Dlouhověkost a to, že jsem se každý rok dokázal připravit, že se mi vyhýbala zranění, to je největší úspěch," řekl.

Jedinou zlatou medailí, kterou rodák z Brandýsa nad Labem nedokázal získat, je olympijská. "Když jsem letos koukal na olympiádu, tak to pro mě byly těžké chvíle. Říkal jsem si, že jsem tam mohl být a bojovat o to. To jsou ale kdyby. Myslím si, že i bez olympijského zlata jsou moje výsledky dobré. Byl jsem k tomu třikrát relativně blízko. Je to ale sport, tak to chodí. Někdo nevyhraje žádnou olympijskou medaili, někdo vyhraje vše," uvedl smířlivě Synek, který pod pěti kruhy získal dvě stříbra a jeden bronz.

Nyní už se Synek chystá na další etapu svého života. Ve čtvrtek se oficiálně stane vedoucím trenérem veslování na Dukle. A podle svého dosavadního trenéra Milana Dolečka staršího, který bude nyní oficiálně jeho podřízeným, se mají veslaři na co těšit. Teď už bývalý skifař je prý totiž perfekcionista a pedant.

Zleva veslaři Jakub Podrazil a Ondřej Synek
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

"Těším se. Nechci být za žádného ultra supa, ale na druhou stranu vím, o čem vrcholový sport je a to po závodnících budu vyžadovat. Vím, že jen tak se mohou posunout a je to o důslednosti a disciplíně. A pokud to člověk nemá, ve vrcholovém sportu moc nepochodí. Doufám, že to bude spíše ku prospěchu celkového výsledku a ne, že bych je přidusil či otravoval," věří Synek.

Přestože se v posledních letech staral o české úspěchy na seniorských závodech zejména on, doufá, že nová nastupující generace na něj dokáže navázat. "Na Dukle, ale i ostatní resortech, kde jsou holky, se nám nastartovala nová generace, na které je vidět, že chtějí makat a chtějí dosáhnout nějaké výsledky," uvedl s tím, že nejnadějnější skupinou je párová čtyřka, která ovládla MS i ME do 23 let.

"Mají našlápnuto k tomu, aby se kvalifikovali na olympiádu do Paříže. Nechci ale předbíhat. Každopádně vidím, že se pomalu odrážíme ode dna, kdy po Knapkové a Synkovi byla malilinká díra," řekl. Jako realitu ale bere fakt, že veslaři nebudou z MS vozit každý rok medaile.

Synek se nyní těší i na nesportovní život. Před nedávnem se například vrátil z velkého výletu na motocyklu po Balkáně. "Letos v létě jsem byl poprvé v životě na dovolené, jel jsem na kole, dal jsem si dvě piva s krkovicí a byl jsem spokojený. Nemusel jsem se nikam hnát. Doposud jsem byl zvyklý jet tři hodiny naplno a teď jsem zjistil, že můžu zvolnit a užívat si to. Pokecat s kamarády, zajít na pivo. Na tohle se hrozně těším," uvedl Synek.

Podle všeho v nejbližší době neusedne do skifu ani jiné veslařské lodě. "Teď na to nemám vůbec myšlenku, na žádný sport. Věřím ale, že to zase přijde. Těším se, až si půjdu třeba zahrát hokej nebo se projet na kole. Tělo mi ale dalo jasný signál, že si chce odpočinout a nechce nic dělat. A jestli se k veslování vrátím za dva roky, za pět, za deset, nevím. Třeba to nepřijde nikdy," dodal Synek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články