Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Rekordní série v ohrožení. Dukla kvůli koronaviru stáhla posádku z Primátorek, hledá náhradníky

Čtyřicetiletou nadvládu pražské Dukly v Primátorkách možná přeruší koronavirus. Slavný závod se sice pojede až v neděli, ale největší favorité už oznámili, že do nich kvůli pozitivnímu testu ve vlastních řadách svou elitní loď nenasadí. Nicméně stále hledají způsob, jak alespoň jednu posádku sestavit.

Možné problémy s víkendovým startem naznačil odpoledne Jakub Podrazil, který měl být členem elitní posádky.

Pět z jeho plánovaných parťáků se totiž v minulých dnech dostalo v loděnici do kontaktu s osobou, která byla pozitivně testovaná na nemoc covid-19.

Večer už bylo jasno, že reprezentanti budou na startu ve velkých posádkách chybět. Mohou startovat jen na skifu, což například plánuje Ondřej Synek.

Je nám líto, video expirovalo.
Čtyřicetiletá nadvláda Dukly na Primátorkách možná končí. Kvůli koronaviru

"Zvažovali jsme, že by do lodi nastoupili lidi jako například Lukáš Helešic. Ten už sice skončil, ale formu má, protože se udržuje," řekl Podrazil.

V elitní posádce je ovšem několik reprezentantů, kteří mají i další povinnosti. A proto po zjištění, že je skutečně jeden z členů nakažený, přišlo rozhodnutí osmiveslice stáhnout.

"Předsednictvo svazu se domluvilo, že reprezentanti budou startovat jen na skifech, kde nehrozí nákaza. Tam to lze ohlídat. Z preventivních důvodů ale nechceme, aby se to šířilo dál," konstatoval reprezentační kouč Jakub Makovička.

Dukla, která má na Primátorkách usilovat o 41. vítězství v řadě, ale hledá způsob, jak se v závodě přece jen představit.

"Dávám tomu jen pár procent. Dukla je výstavní skříní tuzemského veslování a nezaslouží si, aby nejprestižnější český závod nejela v plné síle," uvedl Václav Maleček, vedoucí trenér Armádního sportovního oddílu veslování Dukly.

Kolize s ME ve vodním slalomu a hygienická opatření

Kvůli koronaviru se slavné měření sil koná v netradičním zářijovém termínu, původně se mělo jet v polovině června.

"To, že se Primátorky letos vůbec uskuteční, je samo o sobě velkou věcí. Pro mě je to důkaz, že se svět ještě úplně nezbláznil. Patří za to velký dík organizačnímu výboru," řekl předseda Českého veslařského svazu Dušan Macháček.

Vzhledem k souběžně konanému evropskému šampionátu ve vodním slalomu v Troji se finálový program uskuteční odpoledne. Závod skifařů, ve kterém se představí Ondřej Synek, se pojede v 15:10. Mužské osmiveslice odstartují o dvacet minut později.

Velký důraz kladou organizátoři na bezpečnostní a hygienická opatření. "Roušky budou silně doporučené všude," řekl David Douša z pořadatelské agentury Raul.

Aby se diváci příliš neshlukovali na náplavce na Rašínově nábřeží, kde je hlavní prostor cíle, mohou fanoušci závody sledovat i z připravených prostor na protějším Hořejším nábřeží.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články