Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Primátorky o víkendu rozproudí Vltavu. Proti sobě nastoupí i olympijský dvojskif

Již 111. ročník tradičních pražských Primátorek odstartují univerzitní osmy. Mezi nimi se představí i většina českých reprezentantů, včetně dvojskifu Luškové a Šantrůčkové, které se minulý týden probojovaly na olympijské hry. Nyní však půjdou veslařky proti sobě. Přímý přenos nedělního finále můžete od 10:30 sledovat na ČT sport a ČT sport Plus.

Loňský ročník veslařských Primátorek
zdroj: primatorky.cz

Páteční program tradičního veslařského vrcholu odstartují na Vltavě po 15. hodině univerzitní osmy mužů. V nich se překvapivě objeví i česká reprezentantka Radka Novotníková. "V případě, že univerzity nemají dost veslařů, tak je možné, že tam usedne žena. Nesmí jich být ale víc než těch mužů," vysvětlil anomálii předseda organizačního výboru David Kyncl.

Novotníková následně usedne po boku své parťačky Pavlíny Flamíkové do ženského finále Akademického mistrovství ČR. V něm se představí i čerstvé účastnice olympijských her v Paříži Lenka Lukšová a Anna Šantrůčková. "Za nominaci jsme byly strašně šťastné. Měly jsme komplikace, Aničcce nebylo úplně dobře. Oslavily jsme to ale jen v cíli a pak sedly hned do auta," popsala pocity z minulého týdne Lukšová.

Dvojskifařky ještě v pátek dopoledne odjedou společný trénink, pak přesedlají každá do lodi své univerzity. Šantrůčková nastoupí za Univerzitu Karlovu a Lukšová za ČZU, kde na single skifu obhajuje loňský titul. Pravidelnými účastníky pražských Primátorek bývají i Miroslav Vraštil společně s Jiřím Šimánkem, tentokrát však kvůli přípravě budou scházet.

Svůj prostor dostanou opět posádky středoškoláků a parasportovců. "Je to dost aktuální. Snažíme se paraveslaře podporovat, ten tým v České republice začíná růst," řekl Kyncl.

Hlavním favoritem na obhajobu prvenství ve vltavských vlnách bude pražská Dukla. "Máme letos dvě posádky z Německa, kde netušíme, jakou mají výkonnost. Každopádně Dukla je velkým favoritem. Kromě Jirky s Mírou uvidíme kompletní reprezentaci," dodal.

Zkomplikovat víkendový veslařský program by mohlo deštivé počasí. Už teď organizátoři řeší situaci s přivezenou kládou, která na rozprouděné vodě poškodila startovní bloky. Pokud se jim je do pátku nepodaří opravit, musí veslaři zahajovat své plavby z alternativního volného startu.

"Není to moc příjemné, kor na té tekoucí vodě. Je těžké udržet startovní lajnu a i startéři to mají těžké, protože nás musí pořád rovnat," připustila Lušková. Se scénářem, že v Praze o víkendu zmoknou, se již se Šantrůčkovou smířily.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články