Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Trampolíny 2024

Nově složený dvojskif se v Lucernu kvalifikoval na olympiádu. Nikdy jsem nezažila náročnější závody, přiznala Šantrůčková

Jen několik měsíců společného tréninku stačilo veslařkám Lence Lukšové a Anně Šantrůčkové, aby se společně kvalifikovaly na olympijské hry v Paříži. Nově složený dvojskif uspěl před týdnem na dodatečné kvalifikaci v Lucernu. Obě české reprezentantky přiznaly, že závod ve Švýcarsku byl extrémně náročný. Už před ním ale věřily, že se na vrcholnou akci roku probojují.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
V doplňkových skifařských závodech proti sobě nastoupí české olympioničky

"Nikdy jsem nezažila náročnější závody. Myslela jsem si, že závodím dlouho a už mě nic nepřekvapí, ale ten tlak byl fakt velký. Jsem ráda, že to nakonec dopadlo a doufám, že na olympiádě to bude lepší," řekla Šantrůčková, kterou čeká olympijská premiéra.

"Dokvalifikace je to nejhorší, co může veslaře potkat," doplnila ji Lukšová, kterou čeká již čtvrtý olympijský start. Ty předchozí absolvovala pod dívčím jménem Antošová.

Spolu začaly závodit až v této sezoně. V té minulé se obě věnovaly skifu. "Nějakou představu jsme o naší výkonnosti měly a tušily jsme, že by to mohlo nebo mělo klapnout. Závod byl ale náročný. Aničce nebylo dobře a fakt vypadala špatně," podotkla Lukšová.

"Je to těžké. V člověku se to pere, jestli to zvládne, nebo ne. Nakonec jsme to zvládly," oddechla si dvaatřicetiletá veslařka.

Nová posádka zatím těží zejména ze zkušeností Lukšové, která si dosavadní olympijské starty připsala vždy na dvojskifu.

"Byla jsem hrozně ráda za Lenky zkušenosti, protože to bylo cítit. Lenka toho na dvojskifu naveslovala už dost, a tím, jak udávala tempo, tak jsme se relativně rychle sladily," přiznala Šantrůčková.

"Pořád děláme pokroky. Poté, co jsme si spolu sedly, tak bylo znát, že každá jsme trošku jiná, ale jelo to. Byly jsme rychlé a furt se to zlepšuje. Asi jdeme správným směrem," doplnila Lukšová.

I Šantrůčková si spolupráci pochvaluje od samotného začátku. "Sedlo nám to v tom, že jsme nejely pomalu. Technika byla ale hodně rozdílná. Dlouho trvalo, než jsme se dokázaly uvolnit v tempu. Loď jela poměrně rychle, ale bylo to hodně fyzicky náročné. Pracujeme na tom, aby tempo bylo ekonomické," uvedla třiadvacetiletá veslařka.

Lukšová se přitom v předchozích dvou sezonách věnovala skifu, na loňském mistrovství světa ale neuspěla a olympiádu si sama nevyjela.

"Skif byl můj výmysl. Měla jsem pocit, že mi na něm bude lépe. Musím říct, že jsem byla sama překvapená, jaký to byl pozitivní impulz zase sednout do dvojskifu," přiznala Lukšová.

Olympijské hry v Paříži se uskuteční na přelomu července a srpna. Českou dvojici do té doby čeká start na Primátorkách tento víkend a poté soustředění v Chorvatsku.

"Ještě o tom jednáme, ale měly bychom tam jet se skupinou Michala Vabrouška," řekla Lukšová. Trénovaly by tak společně s dvojskifem lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek.

Zatímco Lukšovou čeká již čtvrtá olympiáda, Šantrůčková se pod pěti kruhy představí poprvé. "Jestli předávám zkušenosti? Nevím, jestli je to přenositelné. Samozřejmě se snažím, ale to asi musí každý prožít," podotkla s úsměvem Lukšová.

"Lenka mi docela rázně vysvětlila, že na zahajovací ceremoniál nepůjdeme, protože závodíme hned druhý den," doplnila Šantrůčková.

Na olympiádě se představí 13 ženských dvojskifů. Prvním cílem české dvojice bude postoupit do semifinále, tedy neskončit poslední.

"Když jsme jeli z Lucernu, tak trenér začal přemýšlet nad tím, že na mistrovství Evropy jsme předjely Irky, které byly loni na mistrovství světa ve finále, a začal nám vymýšlet, koho všechno předjedeme. Pak se ale zarazil a říká, že na druhou stranu od 13. místa jsme asi půl vteřiny. Počítáme, že startovní pole bude hodně vyrovnané," řekla Šantrůčková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články