Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Loni přetáhli přípravu. Teď Helešic dohlíží na Podrazila a rádi by si zajistili olympiádu

Navázat na loňskou vydařenou sezonu, ale tentokrát i s úspěšným závěrem se budou letos snažit veslaři Jakub Podrazil s Lukášem Helešicem. Elitní česká dvojka bez kormidelníka před rokem ovládla celkové hodnocení Světového poháru, ale příliš se jí i kvůli zdravotním problémům Podrazila nevydařilo mistrovství světa.

Čeští veslaři Jakub Podrazil a Lukáš Helešic
zdroj: ČTK/AP autor: Darko Vojinovic

"Ve finále šlo asi o to, že jsme nezvládli závěrečnou přípravu. Asi jsme to trošku přetáhli na vysokohorské přípravě, kde jsme se se Sýňou (Ondřejem Synkem) a jeho norským kamarádem trošku honili na kolech. A pak jsme na to trošku doplatili při závodech," popsal Podrazil důvod svých problémů s odstupem času.

Přestože absolvoval řadu lékařských vyšetření, nakonec zjistil, že za vše mohlo přetrénování v kombinaci s běžným onemocněním. "Dal jsem si po sezoně dva měsíce volna, a pak jsem byl plný sil. I doktor mi říkal, že jediné, co mi pomůže, je volno," řekl Podrazil. Teď už jsou s parťákem i trenérem Milanem Dolečkem domluveni, že letos vysokohorské soustředění před vrcholem sezony raději vynechají.

Zimní část přípravy na novou sezonu veslaři pražské Dukly absolvovali beze změn. "Jen jsem se rozhodl, že budu trošku více odpočívat," pousmál se Podrazil. A Helešic na něj dohlíží. "On to neví, ale trochu ho hlídám. Musíme dát pozor, aby se to nepokazilo a dopadlo to dobře. Tady ale není nadmořská výška, takže tady můžeme všichni řádit," doplnil Helešic. Podrazil se ale prý kontroluje sám. "V hlavě to ale nemám. Stalo se. Víme, co máme zlepšit," řekl.

Podrazil s Helešicem už za sebou mají první test, představili se na mezinárodní regatě v Duisburgu a vedli si na výbornou. Vyhráli a dokázali porazit i francouzskou bratrskou dvojici Valentina a Théophila Onfroye, třetí posádku z loňského MS.

"Závody nám vyšly, moc ale nevíme, jak na tom jsme. Různě tam všem hrál do karet vítr a ne všechny dráhy byly stejné. A my jsme snad poprvé měli štěstí. V rozjížďce i ve finále jsme dostali krajní dráhu," řekl Helešic.

Více jim napoví až výsledek na mistrovství Evropy příští týden v Lucernu. "To bude ostrý start, představí se tam už všichni. Pro nás bude hlavní cíl dostat se do finále a pak doufat, že to nebude čtvrté místo jako už třikrát za sebou," připomněl Helešic.

Vrcholem sezony ale bude mistrovství světa na konci srpna v Rakousku, což je zároveň hlavní kvalifikace na olympijské hry v Tokiu 2020. "Rádi bychom se kvalifikovali letos. Příští rok se pojede už jen dodatečná kvalifikace, kterou už jsem jel dvakrát, a to je nejhorší závod ze všech. Všichni jsou vystresovaní a postupují třeba jen dvě lodě," uvedl Podrazil.

Klíčové bude v Linci zvládnout semifinále. "V něm ale nikdy nevíte, jak to dojede. A pak hodně nervózní je i finále B. Kdo je šestý, tak to špatně nese. Doufáme, že se nám to vyhne a proklouzneme do finále A," přál si Helešic a poukázal na fakt, že na MS bude ve hře devět účastnických míst na OH.

Do Rakouska se oba čeští veslaři těší. Loni tam vyhráli závod SP. "Já jsem tam navíc v roce 2007 jel svoje první mezinárodní závody a byl jsem druhý. Máme to tam rádi a snad se nám tam bude dařit i v srpnu," přál si Podrazil. Výhodou je i fakt, že budou moct do poslední chvíle trénovat v Račicích. "Jsou to dvě hodiny cesty. Loni jsme jeli ve čtvrtek odpoledne, svezli jsme se a v pátek závodili," řekl Podrazil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články