Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Bez Synka, ale s 15 reprezentanty. V Poznani startuje evropský šampionát ve veslování

Sedm českých posádek se představí na mistrovství Evropy ve veslování v Poznani, které se koná od pátku do neděle. Na největší mezinárodní akci v letošním roce bude chybět česká jednička Ondřej Synek, který po tréninkovém výpadku zaviněném zdravotními problémy již ukončil sezonu. Vyvrcholení závodů sledujte na webu ctsport.cz v neděli od 11:15.

Pětinásobný mistr světa měl v Polsku startovat s Jakubem Podrazilem na dvojskifu, na kterém se v příštím roce chtějí pokusit dodatečně kvalifikovat na odložené olympijské hry v Tokiu. Podrazil v Poznani chybět nebude, pojede však na skifu.

"Tréninkové manko bych jen těžko doháněl a nechtěl jsem jet na velkou akci nepřipravený. Proto jsem zvolil tohle řešení. Kuba pojede na skifu, tak si to aspoň vyzkouší," uvedl Synek v minulém týdnu, kdy start na ME definitivně zrušil.

Češi se potýkali se zdravotními problémy

Zdravotní problémy Jiřího Šimánka vyřadily ze hry dvojskif lehkých vah a nemoc covid-19 zabránila ve startu Anně Šantrůčkové, kterou ve čtyřce bez kormidelnice nahradila Kateřina Hartmanová. Hrozba nákazy koronavirem poznamenala i závěrečnou přípravu reprezentantů, kteří nejprve z preventivních důvodů nestartovali na Primátorkách a následně většina z nich trénovala izolovaně v Račicích.

"Před odjezdem jsme byli všichni včetně trenérů a dalších členů výpravy na testech," řekl reprezentační trenér Jakub Makovička.

V dějišti ME negativní testy organizátorům veslaři předkládat nemuseli, ale mají je u sebe. "Stejně jako v Duisburgu (na ME do 23 let) zde musí mít všichni neustále roušky. Závodník si ji může sundat, až když se odrazí od plata a sedne si do lodi. Pohyb v areálu je v rouškách a všichni mají minimální kontakt se soupeři či zástupci dalších států," popsal Makovička podmínky v Poznani.

Hlavními postavami české výpravy budou Lenka Antošová s Kristýnou Fleissnerovou, které na dvojskifu kontinentální šampionát v roce 2017 v Račicích ovládly.

"Je to naše vlajková loď nominovaná na olympiádu, takže logicky největší výsledek očekáváme od nich. Velmi zvědavý jsem ale i na Honzu Cincibucha, letošního vicemistra světa do 23 let, nebo Kubu Podrazila, pro kterého to bude první ostrý start v životě na skifu v dospělé kategorii," řekl Makovička.

Šampionát jako odměna

Reprezentační šéftrenér považuje ME za odměnu pro všechny veslaře, kteří se letos ve složitých podmínkách připravovali.

"Většina z nich dvanáct měsíců trénuje, aniž by měla jeden mezinárodní start. Na začátku sezony jsme si mysleli, že vše bude probíhat normálně, ale pak se to zvrtlo a zrušili olympiádu. Mysleli jsme si, že tedy budeme mít šanci vyzkoušet si posádky před dokvalifikací, ale zasáhly nám do toho nemoci," dodal Makovička s tím, že každá finálová účast bude úspěchem.

Čeští veslaři se budou snažit v Poznani navázat na medailovou bilanci z předešlých let. Od roku 2007, kdy se obnovila tradice pořádání ME, vždy získali alespoň jeden cenný kov. Loni se o něj v Lucernu postarala mezi skifařkami třetí Miroslava Topinková, která již ukončila aktivní kariéru.

Nominace ČR:

Muži: Jakub Podrazil (skif); Jan Cincibuch (skif lehkých vah); Antonín Mařík, Jakub Paroulek, Vojtěch Řimák, Petr Ouředníček (čtyřka bez korm.).

Ženy: Kristýna Neuhortová (skif lehkých vah); Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová (dvojskif); Zuzana Valsová, Monika Nováková (dvojskif lehkých vah); Pavlína Flamíková, Kateřina Hartmanová, Radka Novotníková, Nikola Kropáčková (čtyřka bez korm.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články