Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Závod v Cagliari nedokončila, přesto může slavit. Kuříková má jistotu olympijské účasti

Závod se jí nevydařil, nedokončila ho, přesto Petra Kuříková splnila hlavní cíl. Česká triatlonistka má po závodě série mistrovství světa v italském Cagliari jistou účast na olympijských hrách. Lépe si na Sardinii vedla Tereza Zimovjanová, která byla 47. Její šance na postup do Paříže ovšem byly před závodem malé. Zvítězila Francouzka Cassandre Beaugrandová. Přímý přenos závodu mužů sledujte na ČT sport Plus od 15:10.

České triatlonové reprezentantky
zdroj: Česká triatlonová asociace

Na závodě mistrovství světa v Cagliari bylo možné získat poslední body do kvalifikačního žebříčku. V něm před startem držela Petra Kuříková poslední postupovou pozici. Tereza Zimovjanová byla čtvrtá pod čarou.

Žádná ze závodnic, které mohly Kuříkovou ohrozit, ovšem nedosáhla v Cagliari na takový výsledek, aby jim zajistil posun na pozice garantující účast v Paříži. Díky tomu se Kuříková může těšit na své druhé olympijské hry. Do Paříže se naopak nepodívá Zimovjanová, která by bývala musela dojet nejhůře dvanáctá a zároveň doufat v zaváhání jiných soupeřek.

Je nám líto, video expirovalo.
Triatlonistka Kuříková uhájila místo na OH

„Bylo pro mě těžké vyrovnat se s tlakem z té kvalifikace. Na začátku sezony se zdálo, že mám dostatečné množství bodů, pak se ale všechno neskutečně zamíchalo. Takže to byl boj až do poslední chvíle a bylo těžké se s tím vyrovnat. Ten tlak ale limitoval také další holky, protože měly podobné pocity jako já a dneska nás ten závod nedokončilo hodně,“ oddychla si Kuříková.

„Jsem moc ráda, že to vyšlo. Teď budu mít dva měsíce na to, abych se pořádně přichystala na Paříž. Tlak opadne a já se budu moci koncentrovat na závod.“

Kuříková měla postup ve svých rukou, nikdo ji nemohl ohrozit, pokud by dokončila nejhůře 34. Už po plavecké části ovšem bylo patrné, že tato podmínka nebude naplněna. Česká závodnice vybíhala po 1500 m plavání z vln Středozemního moře na 51. místě (+1:06). Zimovjanová si vedla lépe a do depa šla jako 41. (+54).

Na kole se pak Zimovjanová dostala do skupiny na 34.-50. místě. Naproti tomu situace Kuříkové se v cyklistice dál komplikovala: skončila v poslední skupině na 51. až 59. místě, ze které odpadla a následně ze závodu odstoupila.

Po 38kilometrové zcela rovinaté cyklistice, která byla rozdělena do neobvyklých deseti okruhů, si skupina Zimovjanové přivezla do depa ztrátu téměř 3,5 minuty na vedoucí 26členný balík. Desetikilometrový běh v horkých podmínkách zakončila česká reprezentantka na 47. příčce.

Výsledky závodu v Cagliari:

Ženy: 1. Beaugrandová (Fr.) 1:47:25, 2. Tertschová (Něm.) -3, 3. Potterová (Brit) -6, … 47. Zimovjanová -9:03, Kuříková (obě ČR) nedokončila.

Zdroj
ČT sport, Česká triatlonová asociace, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články