Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Triatlonistka Duffyová utekla všem a má čtvrtý titul, Kuříková doběhla do třicítky

Triatlonová legenda potvrdila svoji pověst. Flora Duffyová z Bermud vyhrála finálový závod seriálu mistrovství světa v olympijském objemu v Abú Dhabí před svojí velkou britskou soupeřkou Georgie Taylorovou-Brownovou a získala před ní počtvrté světový titul. Česká triatlonistka Petra Kuříková proběhla cílem na 29. místě. 

Flora Duffyová
zdroj: Reuters autor: Hannah Mckay

"Na tenhle titul jsem fakt pyšná. Začátek sezony byl kvůli olympiádě, covidu a dalším věcem složitý a dalo mi dost práce se do toho dostat," řekla Duffyová. "Když jsme zbyly jen já a Georgia, několikrát jsem se usmála. Posouvá mě na vyšší úroveň, vzájemně si nedarujeme ani centimetr. Hlavní bylo vydržet to hrozné vedro. Když jsem ve třetím běžeckém okruhu získala malý náskok, pomyslela jsem si, že i když je to o trochu dřív, než jsem čekala, je ten pravý čas nastoupit," přinesla ČTK názor vítězky.

Duffyová, čtyřiatřicetiletá rodačka z Bermud, která má ve své sbírce úspěchů i olympijské zlato, potvrdila čtvrtým titulem, že je největší hvězdou triatlonové historie. O svém triumfu v závodě i celém seriálu rozhodla v běhu, v němž se zhruba v polovině desetikilometrové trati odpoutala od soupeřek a Britku nakonec porazila o 1:04 minuty, třetí Němku Mesinerovou o 2:35.

Kuříková byla jedinou českou reprezentantkou na startu a úvodní plavání v hodně teplé mořské vodě zdejšího zálivu se jí příliš nevydařilo. Na čtyřicetikilometrovou cyklistickou část vyrážela z 51. místa. V den svých jednatřicátých narozenin se ale Kuříková postupně propracovávala dopředu a nakonec se vešla do nejlepší třicítky závodnic v cíli.

"Celkově jsem se závodem spokojená, jedná se o moje nejlepší umístění ve finálovém závodě mistrovství světa. Vím ale, že to mohlo být lepší, kdybych neodpadla v cyklistice. Celkově jsem ale velmi vděčná, že jsem tu vůbec mohla být," uvedla v tiskové zprávě svazu Kuříková, pro kterou to byl teprve druhý závod od srpnového mistrovství Evropy, kde si po pádu na kole poranila rameno.

V dopoledních závodech kategorie do třiadvaceti let skončili čeští reprezentanti také až ve třetí desítce. Nejlepší byl mezi muži jednadvacátý Filip Tlamka, 37. Tomáš Kříž a 55. Radim Grebík, mezi dívkami byla 33. Alžběta Hrušková.

Finále seriálu mistrovství světa v triatlonu v Abú Zabí:

Ženy: 1. Duffyová (Berm.) 1:53:24, 2. Taylorová-Brownová (Brit.) -1:04, 3. Meissnerová (Něm.) -2:35, ...29. Kuříková (ČR) -7:10.

Konečné pořadí MS: 1. Duffyová 5105, 2. Taylorová-Brownová 5081, 3. Knibbová (USA) 4179, ...63. Kuříková 469, 113. Frintová 166, 131. Zimovjanová 93, 143. Hrušková 40, 144. Juránková (všechny ČR) 36.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články