Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Zelenková před Ironmanem: Mám na Havaji nedokončený byznys

Kailua-Kona - Legendární Ironman na Havaji slaví 33. narozeniny. V sobotu se na jeho startu představí 2 000 triatlonistů, kteří se kvalifikovali ze všech koutů planety. Čeká je tradiční porce téměř čtyř kilometrů plavání v Pacifiku, 180 kilometrů na kole v lávových polích a běžecký maraton v tropech. Nebudou chybět ani čeští triatleti s vysokými ambicemi.

Trialonista na závodě Ironman
zdroj: ČT4

Po dvou letech se vrací Lucie Zelenková. V roce 2009 po plavání vedla a nakonec skončila 23. "Mám tu nedokončený byznys. Říkala jsem si, že to zkusím ještě jednou. Ráda bych skončila vpředu, určitě jsem sem nepřijela závodit o dvacáté místo. Každé umístění v první desítce nebo pětce bude určitě dobré. Když budu za tím, budu asi zklamaná," uvedla sebevědomě vicemistryně Evropy z letošního roku. Právě v roce 2009 dosáhla suverénně nejlepšího českého výsledku na Havaji Tereza Macelová, pražská rodačka žijící v Kanadě, která byla čtvrtá.

Potřinácté se závodu zúčastní Petr Vabroušek, který bude mít rekordně nízké startovní číslo, podle světového rankingu mu patří šestnáctka. Český triatlet skončil v uplynulých dvou letech na náročných tratích v páté desítce. Letos by to rád vylepšil, i když tuší, že kvůli slabšímu plavání bude mít opět těžkou úlohu. "Průběh je tady podobný každý rok. Všichni mi uplavou a já se ty skupinky pak beznadějně snažím dohnat na kole a dost zničený ještě doufám v zázrak na běhu. Dám do toho vše a nechám se překvapit. Ani letos si ale žádné větší ambice na výsledek nedělám," uvedl zlínský závodník pro server etriatlon.cz.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Stanislava Bartůška

Hlavním favoritem je podle něj Němec Andreas Raelert, který v červenci v Rothu vytvořil nejlepší výkon historie na ironmanských tratích 7:41:33. Na Havaji byl Raelert v minulých dvou letech druhý a třetí. Dalšími adepty na vítězství jsou dvojnásobný šampion Australan Craig Alexander (2008 a2009) a Belgičan Marino Vanhoenacker. Mezi ženami bude usilovat o návrat na trůn Britka Chrissie Wellingtonová, která po vítězném hattricku loni na startu kvůli nemoci chyběla.

Připraveni jsou i dvojčata bratři Svobodovi. Tomáš v roli závodníka a David, jeden z nejlepších světových moderních pětibojařů, jako jeho tréninkový sparingpartner a fanoušek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články