Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Veslař Vraštil Ironmanem: Pot jako by nechladil, ale ohříval

Praha - Miroslav Vraštil se v současnosti řadí k našim nejúspěšnějším veslařům. Spolu s Jiřím Kopáčem letos zářil na dvojce bez kormidelníka lehkých vah, kde český pár skončil čtvrtý na mistrovství světa a ovládl světový pohár. Vraštil se však nedávno zaskvěl i ve zcela jiné disciplíně – nejslavnějším triatlonu světa, havajském Ironmanovi.

Ilustrační foto

Pro Vraštila nejsou triatlony žádnou novinkou, ten nejslavnější – havajský Ironman – ale absolvoval poprvé. "Strašně jsem si to užil, i když to bylo strašně těžké. Je to mnohokrát delší než závod ve veslování, který trvá od šesti do sedmi minut. Tady ten závod trval skoro deset hodin," vyprávěl ve Spotovních zprávách ČT sport český veslař, který dosáhl času 9:45 hodin.

"Takže nejenom, že těch krizí člověk musí překonat mnohonásobně víc, ale i podmínky na Havaji jsou hodně těžké," dodal Vraštil. Právě náročné klimatické podmínky, které na Havaji během závodu panují, byly podle Vraštila tou největší překážkou.

"Po mistrovství světa jsem ani neměl moc času se na Havaj připravit. Měl jsem asi jen pět týdnů na to najezdit, naběhat a naplavat nějaké kilometry. Ale nejtěžší jsou asi podmínky na Havaji. Tam se popírá fakt, že pocením se tělo ochlazuje. Tam mi to přijde spíš naopak, že to je spíš horší a horší a tělo se s tím těžko vyrovnává," popsal Vraštil.

Nakonec ale může být Miroslav Vraštil se svým výkonem nadmíru spokojený. Nejenže doběhl na solidním 259. místě (z 2 200 závodníků), ale navíc se do cíle dostal jako první z českých amatérů. "Na Havaj jsem nejel s tím být nejlepší český 'hobík' ale i to mě nakonec během závěrečného maratonu, kdy jsem měl křeče, hnalo dopředu. Uvědomoval jsem si, že jsem nejlepší z Čechů, protože jsem měl slabé plavání, tak jsem je všechny postupně předjížděl a předběhl," radoval se.

A z jeho koníčku má radost i Vraštilův partner z úspěšné dvojky lehkýh vah Jiří Kopáč. "Jsem rád, že si to po sezoně ještě prodlužuje, a je to určitě i pro něj zpestření, že kromě veslování dělá i něco jiného. Ty sporty jsou úplně odlišné, takže jsem rád, že ho to baví a vždycky potom dostane další chuť do veslování," myslí si Kopáč.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články