Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ve všech sportech dominují holky, chceme zvednout i kluky, říká nový trenér českých triatlonistů

V polovině dubna se Jan Čelůstka stal trenérem triatlonové reprezentace. Účastník olympijských her v Londýně je po necelém měsíci v nové funkci v jednom kole. "Nebyl zatím ani čas, ani důvod litovat. Nabídka trénovat reprezentaci se neodmítá," říká v rozhovoru pro ČT sport.

"Bude se trochu navazovat, ale chci i změnit to, že by se měli reprezentanti připravovat více spolu, centrálně. Začali jsme projektem v Brně, od toho bych to chtěl celé odpíchnout, je to celosvětový trend, že reprezentanti netrénují individuálně, ale ve skupině," říká Čelůstka.

Ten řadu let patřil k nejlepším českým triatlonistům. Svou kariéru ozdobil čtvrtým místem na Světovém poháru v Koreji v roce 2010. V evropských pohárech dokonce posbíral pět medailí a v roce 2013 se stal i kontinentálním šampionem v terénním triatlonu v Rakousku.

Tam už startoval jako olympionik. "A ještě 2019 čtvrté místo z mistrovství Evropy ve sprint triatlonu," dodává Čelůstka.

V roce 2012 se představil na Hrách v Londýně, kde obsadil třicáté místo. "V triatlonu je dlouhodobá kvalifikace něco jako žebříček ATP v tenise. Teď míst pro individuální kvalifikaci ubylo, je to náročnější," tvrdí Čelůstka.

Krátce poté, co se předloni rozloučil s profesionálním triatlonem, se Čelůstka stal členem realizačního týmu české reprezentace. Působil na pozici koordinátora, zároveň ale vedl centralizovanou přípravu reprezentantů v Brně a také individuálně trénoval některé elitní závodníky.

Od letošního dubna je čtyřnásobný český mistr v olympijském triatlonu novým trenérem národního týmu. Stal se tak nástupcem Lukáše Vrobela, který ve funkci ze zdravotních důvodů skončil na konci května 2022. "Nemusím se učit tolik nových věcí, jako někdo, kdo by tu závodní kariéru neabsolvoval," říká Čelůstka k výhodě, kterou momentálně ve funkci má.

Chce, aby se v prvé řadě dlouhodobě zlepšily výsledky reprezentantů. "Není to záležitost jen triatlonu, ale i tenis, atletika, plavání. Všude dominují holky. Teď je na nás, abychom udělali tu práci a minimálně to na úroveň holek zvedli," vytyčuje si Čelůstka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články