Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

V triatlonu se rozdělovaly republikové tituly. Slavili Zimovjanová, Křivánková, Grebík a Kočař

Domácí triatlon zná nové mistry republiky. V Brně se bojovalo ve sprintu a pro vítězství si doběhli Radim Grebík a Tereza Zimovjanová, kteří uspěli ve velmi nabité konkurenci. Na Pilské nádrži se soutěžilo na středních tratích a uspěli favorizovaní Lukáš Kočař se Simonou Křivánkovou.

Slavící Radim Grebík
zdroj: ČT

Na Brněnské přehradě se představila skoro kompletní česká reprezentace včetně téměř jistých účastnic olympijských her v Tokiu Venduly Frintové a Petry Kuříkové. Konkurenci pak ještě zvýšila účast závodníků z Maďarska a zejména z Německa, odkud přijela také Laura Lindemannová, aktuální sedmička světového žebříčku.

A právě Němka proběhla cílem jako první. Česká závodnice Tereza Zimovjanová na ni ztratila 17 sekund, v redukovaném pořadí mistrovství ČR ovšem získala titul. Třetí absolutně skončila slovenská reprezentantka Romana Gajdošová. Stříbrná medaile z českého šampionátu pak patří celkově čtvrté Petře Kuříkové, bronz celkově páté Vendule Frintové.

"Pro mě to bylo velké překvapení. Vendulu s Petrou jsem asi ještě nikdy neporazila. Jsem z výsledku nadšená o to víc, že v minulých závodech to ode mě bylo takové neslané nemastné. Po nich jsem si to ale srovnala v hlavě a teď jsem šla na start mnohem klidnější," řekla Tereza Zimovjanová, kterou už za týden čeká stejně jako Vendulu Frintovou mistrovství světa v Hamburku. Za čtrnáct dnů se pak i s Petrou Kuříkovou, Alžbětou Hruškovou, Janem Volárem a Františkem Linduškou představí v závodě Světového poháru v Karlových Varech.

V závodě mužů šla po 750 metrech plavání z vody jako první dvojice maďarských reprezentantů, spolu s nimi tam byl ale teprve devatenáctiletý junior Radim Grebík.

"Rozhodující moment se odehrál po první bójce, kde se začali od zbytku oddělovat dva plavci z Maďarska. Tak jsem si řekl, že to zkusím s nimi a vlezl jsem jim do nohou. Z vody se pak vybíhá do kopce, kde šli pomaleji, tak jsem je předběhl a na kolo jsem vyjížděl jako první. Všiml jsem si, že se mezi námi udělala díra, proto jsem za to zkusil vzít a vytvořil jsem si náskok. Věděl jsem, že kdyby mě dojel balík, který se za mnou utvořil, bylo by to špatné," popsal Grebík, který si do druhého depa přivezl téměř minutový náskok.

Cílem proběhl na prvním místě v čase 55:25, druhý Jan Volár ztratil 45 vteřin. Třetí finišoval maďarský reprezentant Aurél Sinkó-Uribe. V redukovaném pořadí mistrovství republiky pak bronz získal celkově pátý Filip Michálek, který patří věkem stejně jako Grebík do juniorské kategorie. "Pro mě je to bomba! Podařilo se mi prosadit, i když tu byla velká konkurence. Vůbec jsem to nečekal a hrozně mě to potěšilo," smál se Grebík.

Na střední trati vládli favorité

Na Pilské nádrži se potkala téměř kompletní česká špička. V závodě mužů měli na vítězství útočit Lukáš Kočař, Petr Soukup, navrátilec z Austrálie Jakub Langhammer nebo třeba Pavel Wohl. Nakonec se ale celý závod odehrál v režii Lukáše Kočaře.

"Vyvíjelo se to pro mě úplně ideálně. Většinu plavání jsem byl třetí, těsně před výlezem z vody jsem si ale naplaval na čelo a z depa se mi podařilo odjet na prvním místě. Na kole jsem si chtěl vyjet takový náskok, abych nemusel jít v běhu naplno a ušetřil jsem síly na příští týden do Prachatic, kde se pojede světový pohár série XTERRA. Nakonec se mi ale podařilo ušetřit síly už na kole a běh jsem si pak jen pohlídal," popsal závod ze svého pohledu Kočař, který před druhým Petrem Soukupem zvítězil s komfortním náskokem dvanácti minut. Pro bronz si pak s odstupem další minuty doběhl Matěj Burian.

Závod žen měl jasnou favoritku, kterou byla Simona Křivánková, obhájkyně prvenství v pohárové sérii CZECHMAN TOUR. Po 1900 metrů dlouhé plavecké části šla z vody v Pilské nádrži na čtvrté pozici. Na vedoucí Hanu Švarcovou ztratila přibližně dvě a třičtvrtě minuty. Během cyklistické části se ovšem posunula na první místo, které si pohlídala jasně nejrychlejším běžeckým časem.

Simona Křivánková ovládla Pilman Triatlon v čase 4:41:13, čímž si po prvenství na MČR v dlouhém triatlonu zajistila druhý titul této sezony. Druhou Helenu Kotopulu porazila o více než čtyři minuty. Bronz si pak z Vysočiny odvezla nejrychlejší plavkyně Hana Černochová.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články