Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Triatlonisty čeká závěrečný boj o Rio. Frintová už má jistotu

Praha - České triatlonisty čeká závěrečný boj o účast na olympijských hrách v Brazílii. Vedle už kvalifikované Venduly Frintové se o Rio de Janeiro pokoušejí reprezentanti Jan Čelůstka a Přemysl Švarc, jenž má však výrazně těžší pozici, protože se vrací po operaci klíční kosti a pětitýdenní pauze. Frintová je naopak ráda, že má klid na přípravu. "Teď jsem maximálně spokojená," uvedla.

Vendula Frintová
zdroj: ČTK/DPA autor: Kai Schwörer

Česká jednička Frintová zatím na své třetí olympijské hry moc nemyslí. "Ještě je to docela daleko, mám nějaké důležité závody předtím. Spíš se dívám na ně než na olympiádu," řekla Frintová, kterou těší jistota kvalifikace.

"je to velký klid. Když to srovnám s Londýnem, byla jsem zraněná, musela jsem honit všechny závody a body do žebříčku na poslední chvíli, bylo to stresující, vyčerpávající. Teď mám klid na přípravu," dodala dvaatřicetiletá triatlonistka.

Frintovou těší, že už má z Her zkušenosti. "Když jsem závodila poprvé v Pekingu, byla jsem hodně nervózní, mladá, ale v Londýně jsem už věděla, do čeho jdu. Zkušenost mi v Riu dodá vnitřní klid," uvedla.

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Triatlonistka Vendula Frintová

Olympiádu vnímá ale jen jako třešeň na pomyslném dortu. "Nejde sázet všechno na jednu kartu. Celá série mistrovství světa je důležitá, to odráží formu závodníků za celý rok. Olympiáda je jeden den, může se stát cokoliv. Za ty dvě hodiny to člověk někdy ani neovlivní," uvažovala. Podle Frintové bude možná rozhodovat počasí. "Věřím, že právě brazilské slunce bude přívětivé. Já patřím mezi závodnice, které mají rády horko."

"Na tři závodníky to teď úplně nevypadá. Je to hodně otevřená hra, ale myslím, že to zranění Přému (Švarce) bude hodně limitovat v plavání," řekl šéftrenér české reprezentace Jan Řehula. "Naopak Čelůstka má formu, tam jsme jen řešili, že by měl o kousíček dřív vylézat z vody, chybí mu tam vždycky 15 vteřinek na čelní skupinu. Ale zase je silný na kole a výborně běhá. Podává teď životní výkony," doplnil bronzový medailista z OH 2000.

"Kluci to mají nabyté, v podstatě jako já před OH 2012. Nemohou si moc vybírat závody a forma se nedá dlouhodobě tak udržet, aby byly výsledky každý víkend," řekla Frintová.

Čelůstka v kvalifikaci vyhlíží dva rozhodující závody. "O víkendu je další díl série mistrovství světa v Kapském Městě a čtrnáct dní nato je Světový pohár v mexickém Huatulcu. Ty dva závody jsou klíčové. Jsou tam trochu pohyblivá kritéria, ale jednoznačně v Africe je třeba se vrátit do top dvacet," upozornil čtyřiatřicetiletý Čelůstka.

Sport
zdroj: ČT4

Švarc utrpěl tříštivou zlomeninu klíční kosti v australské Mulawě po kolizi s mexickým soupeřem. "Po pěti týdnech začínám jezdit na kole a běhat, bohužel zatím neudělám plavecký záběr. Operatér mi dává dvacet procent, fyzioterapeut ještě míň. Já si dávám tak šedesát procent, že se postavím na start, ale rozhodně ne na to, že pojedu na olympiádu. Bohužel," uvedl Švarc.

"Od začátku sezony byl každý závod nějaký pád. Je to boj, závody jsou hodně nervózní, hodně lidí totiž musí závodit často kvůli kvalifikaci a bodům do ratingu," řekla Frintová.

Před zraněním přitom měl lepší formu než Čelůstka. "V únoru jsem běhal a jezdil jako nikdy a vždycky jsem vylezl v prvním balíku. Mrzí mě to hodně, protože jsem byl přesvědčený, že na tu olympiádu jedu, i kdybych pak dělal horší výsledky. Když si to člověk neudělá sám, štve ho to dvakrát tolik," doplnil jednatřicetiletý závodník.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články